Kerstin Kemlén är en av initiativtagarna och det började med att hon och andra ville kunna träffas och rida tillsammans helt prestigelöst oavsett vilken hästras eller sportinriktning man har.
- Vi kom på att distansritt passade bra i ett annars ganska uppdelat område och grundtänket i föreningen genomsyras av att man ska lära sig och få mer kunskap för att förbättra livsmiljön och livsförutsättningen för hästen.
Kraftig prestation
Hon menar att saker och ting ställs på sin spets i distansritt eftersom både häst och ryttare ska utföra en kraftig prestation och det kräver en noggrann planering. Men man behöver varken ha häst eller förkunskaper för att vara med i föreningen som stöttas ekonomiskt av Bodens hästcentrum.
- Nej, vill man lära sig mer om hästar så kan man vara med, det räcker.
Kristina Lindfors från Gammelstad föder upp arabhästar vilket är en hästras som passar alldeles utmärkt för distansritt.
- Jag är med eftersom jag vill att det ska anordnas distansritter här uppe. Jag föder upp både utställnings- och arbetsaraber. Det är också två finskor som köpt hästar av mig som deltar för att lära sig träna sina hästar på bästa sätt, berättar hon.
Sadel till rumpan
Vid föreningens första sammankomst berättade Anna Semrén, veterinär och ordförande i föreningen, om skador och rehabilitering. Kerstin Kemlén informerade om hur man lär sig se om hälta kommer från hoven så att man vet om det är veterinären eller hovslagaren man ska ringa.
- Nästa gång ska vi ta upp hur man hittar en sadel som passar ryttarens bakdel. Vi är alla olika och man kan byta häst men inte sin egen rumpa, säger Kerstin Kemlén.
Denna helg är alltså förra landslagstränaren Eva Borg inbjuden.
- Att vi valde henne har att göra med att vi vill ha en hög ribba på kunskapsinhämtning. Vi har den högsta kompetensen i landet inom det här specifika området här i helgen, menar Kerstin Kemlén.
Potential finns
En stor grupp entusiaster samlades för att insupa kunskap och få råd av Eva Borg.
- Det är jätteroligt att så många kom. Distansritt är den största grenen och flest nationer utövar sporten på internationell nivå i Internationella ridförbundet. Men det är inte lika stort i Sverige och ännu mindre här uppe, säger hon.
Hon menar ändå att det finns goda förutsättningar här uppe.
- Men potential finns här. Både terräng- och träningsmässigt finns förutsättningarna för att starta upp och anordna tävlingar här. Det är en krävande sport och den ultimata distansryttaren borde vara en ridkunnig multisportare, säger Eva Borg.