Jubileum med macka och musik

Det var 20 år sedan Ungdomens hus i Boden öppnade. Många generationer 13-16-åringar har passerat, och alla har stött på Marijatta Loijas.

JUBILEUM. Marijatta Loijas, Maria Andersson och Ann Loijas ser till att ungdomarna trivs på Ungdomens hus. På lördag firade verksamheten 20 år.

JUBILEUM. Marijatta Loijas, Maria Andersson och Ann Loijas ser till att ungdomarna trivs på Ungdomens hus. På lördag firade verksamheten 20 år.

Foto: Roger Larsson

Boden2009-02-02 06:00
Hon tillhör utan tvekan Ungdomens hus historia. När det öppnade 1989 började hon där som fritidsledare. 20 år senare har hon kvar samma jobb, och hon sammanfattar det så här:- Det bästa med det här jobbet är mötet med ungdomarna, säger hon och ler. Men tänk vad tiden har gått fort.Efter lite funderade kommer hon fram till att det var lättare att få kontakt med ungdomarna för 20 år sedan.- Ungdomarna är också mer rastlösa idag.Berömmer kommunen
Hennes sonhustru Ann Loijas har arbetat på Ungdomens hus i nio år. Bevisligen är inte personalomsättningen så omfattande. De trivs och använder mycket av tiden till att lösa små och stora problem med ungdomarna.- Det här är en viktig plats, de flesta ungdomarna som är här är föreningslösa, så de har ingen annanstans att ta vägen, säger Ann Loijas och kastar berömmande ord till kommunen.- Boden är bra på att satsa på sådana här verksamheter.UH-mackan
Biljard, pingis, musikrum, dator, olika spel och dans är några av de aktiviteter som ungdomarna kan ta del av. En normalkväll är det 40-50 ungdomar som kommer dit.På lördagen, när det var jubileum, väntades fler och då var det fokus på scenen. Den var öppen för vem som helst, och enligt Ann Loijas hade ungdomar från förr, eller rättare sagt numera medelålders, anmält intresse om att få uppträda. Dessutom var en del lokala band inbokade.En annan sak i firandet var att UH-mackan tillfälligt skulle säljas igen. Den kom till för 20 år sedan och kostade då fem kronor, vilket den även gjorde på lördagen.Receptet: Ost på tekaka, lite kryddor och sedan en stund i mikron.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om