Hållbarhet blev temat för Rotarylunchen

Bodens Rotaryklubbar höll sin traditionella företagarlunch den 11 februari. Föreläsare var Karin Bodin från Polarbröd i Älvsbyn.

Lisa Nyström, Karin Bodén och Claes Nordmark medverkade vid företagarlunchen.

Lisa Nyström, Karin Bodén och Claes Nordmark medverkade vid företagarlunchen.

Foto: Bengt Sweder

Boden2020-02-18 13:34

Men det hände mer än det och det genomgående temat blev hållbarhet för framtiden.

Bodens rotaryklubbs president Lisa Nyström inledde och hälsade välkommen.

Kommunalrådet Claes Nordmark betonade många faktorer för framgång och tillväxt i Boden bland annat vikten av ett gott företagsklimat, något som Boden är bra på. Ria Oasen i Boden var den organisation som en del av deltagaravgiften gick till. Föreståndaren Johan Öqvist tackade för det och berättade om värdet av att de har resurser för en hållbar framtid för sin målgrupp som ofta har det svårt på grund av missbruk och utslagning.

Sen tog Karin Bodin upp taktpinnen och berättade engagerat om Polarbröds arbete för hållbarhet. Karin är femte generation i företaget som startade på 1800-talet och idag verkar i många länder med Norge som den största marknaden utanför Sverige. Idag har företaget 365 anställda och bakar imponerande 41 000 ton bröd.

En produkt som är känd för många är polarklämman med renkött. Som kuriosa kan nämnas att en av Bodens rotaryklubbs tidigare medlemmar Owe Ericson, slaktare och kötthandlare i Boden, var med och skapade den.

Råvaror, energi, förpackningar och transporter är viktiga delar för Polarbröds produktion. Idag fraktas 75% på järnväg och resten fossilfritt. Förpackningar görs huvudsakligen av plast av sockerrör och kan återvinnas men ett projekt pågår för att få en nedbrytbar förpackning. Polarbröd har fyra vindkraftverk i Dalarna för att tillföra lika mycket energi som produktionen behöver. När det gäller råvaror är de med i ett projekt med Rosendahls trädgård i Stockholmsområdet.

Ett annat mål är att skapa klimatberäknade recept och att verka för social trygghet med trygga välmående anställda i företaget. En annan viktig faktor för Polarbröd liksom för alla företag är att vara ekonomiskt hållbart, ett måste för att kunna jobba med hållbara lösningar och bestå i framtiden.

Till sist betonade Karin målet för tiden fram till 2030 som är: Vi skapar hållbara brödmål tillgängliga för alla. Med Brödmål menas måltid med bröd. Karin berättade också om att Polarbröd delar ut Utstickarpriset och har stiftat Anna Borgeryds minnesfond, allt i samma anda.

De över 200 deltagarna fick se en ny sida av det som vanligen ses som ett bageri. Bland åhörarna fanns förutom företagare och rotarianer också elever från samhällsprogrammet och ekonomiprogrammet på Björknäsgymnasiet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om