Gränslös dag på Björknäsgymnasiet

Dans, mat, berättelser och massor av andra intryck. Elever på Björknäsgymnasiet fick på ett underhållande sätt ta del av hur vardag och fest kan se ut i länder som till exempel Afghanistan, Tjetjenien, Irak, Somalia och Kazakstan.

URSPRUNG. Magomed Bulathadzhiev, Malika Ismail och Adam Malmaev tyckte det var roligt att få berätta om sina ursprung för svenska elever. Foto: Roger Larsson

URSPRUNG. Magomed Bulathadzhiev, Malika Ismail och Adam Malmaev tyckte det var roligt att få berätta om sina ursprung för svenska elever. Foto: Roger Larsson

Foto:

Boden2010-12-09 06:00

Det som höjde den här dagen ytterligare var att allt som framfördes kom från personer med ursprung från de nämnda länderna och några till.

-  Jätteroligt. Det här skulle jag inte velat missa, man får mer förståelse för deras ursprung, säger Nina Hiltonen som går IB-programmet.

Hon och cirka 80 andra elever och lärare hade precis fått se en dansuppvisning av Malika Ismail, Kazakstan och Adam Malmaev, Tjetjenien. Något som gav kraftiga applåder.

Så här såg det ut i närmare två timmar på tisdagseftermiddagen i en samlingssal på skolan. Danser blandades med faktaberättelser från respektive land. Det syntes tydligt att de här ungdomarna hade använt en stor portion innovation när de satte ihop programmen. En hel del visades också visuellt genom att använda information som finns på Internet eller egna videofilmer.

Det är fyra lärare som undervisar ungdomar från andra länder i svenska som anordnat det här. De hade tillsammans med eleverna arbetat i två veckor för att sy ihop dagen.

-  De har fått sitta i språkgrupper och göra sitt eget program, berättar Eivy Blomdahl, en av lärarna.

Efter uppvisningarna var det mat från många delar av världen. Alla grupperna hade komponerat egna maträtter.

-  Jag har gjort en ugrisk rätt med kött och grönsaker, alla kanske inte tycker om den, men jag gör det, berättar Malika Ismail.

50 elever går på Björknäsgymnasiet och lär sig svenska som andraspråk, ungefär hälften har uppehållstillstånd, den andra halvan är asylsökande. Det är också en spridning vad gäller kunskap i svenska på grund av att en del bara varit i Sverige en vecka medan andra i två år. Oavsett hur mycket eller lite de kan så försökte alla när de var framme på scenen. Och på något sätt kändes det verbala språket nästan överflödigt. Här var kroppsspråket och glädjen i centrum.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om