Biodlare på sommarträff i Öjebyn

18 juli 2017 06:00

Lördagen den 17 juni samlades cirka 35 biodlare i Öjebyn. Glädjande var att så många nya slöt upp.

Lennart Grahn, ordförande för Piteå-Älvdals biodlarförening, hälsade alla välkomna till Öjebyn Agro Park. Sara Byström, även hon biodlare, presenterade verksamheten. Den har en lång tradition på de stora odlingsfält som disponeras av Hushållningssällskapet. Flera berömda växter kommer från dessa marker. Svartvinbärsbusken Öjebyn, allåkerbäret och ett flertal andra växter har odlats fram därstädes.

Deltagarna delades in i tre grupper som gick runt för att titta på biodlingsmateriel, vaxhantering och ett välutrustat slungrum med all den utrustning som behövs för att hantera honungen på ett hygieniskt rätt sätt. Denna möjlighet har tillkommit i samarbete mellan Piteåföreningen, Hushållningssällskapet och med stöd från Sparbanken Nord samt flera Piteåföretagare. De har en klok insikt om slungrummets betydelse för att en naturprodukt som närproducerad honung ska locka till sig fler som vill börja med biodling.

I Norrbotten har under våren närmare 50 blivande biodlare genomfört utbildning för att kunna ta hand om våra små medarbetare på rätt sätt, så att de samlar in nektar som omvandlas till honung inne i bikupan. Glädjande är också att allt fler yngre har upptäckt denna fantastiska och naturnära hobby.

Sedan var det dags för en rundvandring bland alla de växter som finns att beskåda i Öjebyn Agro Park

Dagen avrundades med enkel lunch ute i det fria och dragning i ett anordnat lotteri med många fina vinster med anknytning till biodling.

Lennart Grahn och flera av medlemmarna i Piteå biodlare hade gjort ett bra arrangemang och hade tur med vädret, för sedan hördes åskknallar och regndropparna började sakta falla, när det blev dags att åka hem och titta till de egna bina.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!