Visenterna lever vidare

Sverige är ett långt land och vi har mycket vackert och intressant att se och besöka. En av våra djurparker som verkligen är värd ett besök är Visentparken i Avesta.

Visenten är ovanlig i Sverige numera. Gunnel Nilsson, flitigt medverkande på Kurirens familjesidor, besökte visentparken i Avesta i sommar.

Visenten är ovanlig i Sverige numera. Gunnel Nilsson, flitigt medverkande på Kurirens familjesidor, besökte visentparken i Avesta i sommar.

Foto:

Avesta2019-09-07 06:00

Vad är en visent? Jo, det är en art av bisonoxe, den europeiska bisonoxen eller visenten fanns över hela Europa upp till Kolmården och Tiveden. Avesta Visentpark är en av Europas viktigaste för aveln och bevarande av arten. I Avesta finns ett trettiotal djur fördelade på två flockar. En tjur är oftast ledare och försvarare för sin flock. Till Avesta kom visenten genom att Axel Ax:son Johnson 1924 erbjöd hägn för sex djur för att rädda rasen, 1936 hade beståndet vuxit till 36 djur och på Skansen i Stockholm fanns 1920 ett tjugotal visenter.

År 2010 öppnades Avesta Visentpark och den ägs av kommunen. Området är stort och spångat för handikappade på vissa ställen.

Bondgården Stubbsveden har funnits här sedan år 1800, den består av två boningshus och en ladugård. Det mindre huset har renoverats och i ladugården finns ett litet kafé där du kan få en enkel måltid, kaffe eller glass. Visenten har blivit en symbol för Avesta. Visenten finns på Internationella naturvårdsunionens lista över starkt hotade djur och Avesta deltar i rasens räddningsorganisation.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om