Tre råttor i huvudrollen för ny barnbilderbok

För tio år sedan kom den första barnboken om Felicia Fahlander ut. Nu debuterar Fanny Felicia Svanberg från Luleå med en helt egenproducerad bilderbok med två råttor i huvudrollen.

Luleå 4 september 2020 06:00

– Bilderboken "Kom Öde Ö Rädd" är en historia jag burit på länge. Jag är superglad över att den äntligen finns på riktigt, säger hon.

Det hann bli fem barnböcker om Felicia Fahlander – ett samarbete mellan författaren Peo Rask och illustratören Fanny Felicia Svanberg – böcker som alla utspelade sig i nordlig miljö.

Hennes nya bilderbok har dock ett annat tilltal –  en äventyrsberättelse med råttor som huvudkaraktärer och ett meddelande i en flaskpost som syskonen Daisy och Spolen hittar vid en dag på stranden.

– Min tanke var att skapa en berättelse i tidlös miljö – en bok utan tidsmarkörer. Därför finns inga människor med. Det är så lätt att rita kläder och tekniska prylar som för tankarna till en viss tid, säger hon.

De detaljrika bilderna är målade i akvarell, även det ett sätt att förstärka en berättelse som fungerar över tid.

– Jag har ingen personlig relation till råttor men tycker om kontraster i mina bilder. Det finns många berättelser för barn med gulliga kaniner och kattungar. Jag tyckte det var intressant att skapa en berättelse med fula djur. Dessutom är de roliga att rita med deras tänder, tassar och svansar, även om jag själv tycker att råttsvansar är obehagliga.

I centrum för historien är alltså den flaskpost som syskonen hittar med ett meddelande där bokstäverna flutit ut; "Kom Öde Ö Rädd – Tots" – ett meddelande som tar Daisy och Spolen ute på en räddningsexpedition över havet där de bland annat träffar skeppsråttan Brava Carlo som bygger flaskskepp.

– Jag har förlagt berättelsen till en miljö som jag själv tycker är spännande och blir inspirerad av. Min familj har alltid haft båt. Havsmiljön är både trygg, spännande och mysig för mig. Dessutom har det varit kul att hitta på "sjömansord" som när Brava Carlo säger: "Jag litar inte på att ni två jitterbuggare vet hur man manövrerar ett skepp".

Om det blir fler berättelser om råttorna Daisy och Spolen är osäkert. Fanny Felicia Svanberg läser just nu museologi på Umeå universitet och jobbar som illustratör på lediga stunder.

– Det handlar mest om jag får en ny stark idé, något klurigt, precis som när jag började fundera på brev där meddelandet delvis försvunnit – embryot till berättelsen "Kom Öde Ö Rädd".

Bilderboken är utgiven på Luleåförlaget Black Island Books.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Eva Åström

Ämnen du kan följa
Läs mer!

Insändare: Förstår ni inte vad nedskräpningen leder till?

Insekten har fått ett namn

Vad är det för insekt?

Luleå

Länsstyrelsens vädjan inför vattenskotersäsongen