Studenten som vill göra kunskap coolt

Under sex år har hon ideellt drivit och samlat in 15 miljoner kronor för att ge eleverna en röst till att hylla sina lärare.

Beata Kull vill göra kunskap coolt.

Beata Kull vill göra kunskap coolt.

Foto: Stiftelsen Lärargalan

Familj2021-05-11 04:39

När Beata Kull grundade Stiftelsen Lärargalan för sex år sedan har hon ideellt drivit och samlat in 15 milj. sek för att ge eleverna en röst till att hylla sina lärare. Målet är att höja läraryrkets status för att attrahera fler till läraryrket. 

Nu är nomineringen öppen för att landets elever att nominera sina lärare till priset Årets lärare. Ett pris som delas ut i TV4s kanaler. Genom att ge eleverna en röst för sin utbildning hoppas Beata främja elevernas lust till kunskap och lärande. Med kända profiler som prisutdelare önskar hon sätta strålkastarljuset på läraryrket och samtidigt få landets elever att förstå vikten av utbildning och kunskap.

– Att vara duktig i skolan och att ta tillvara på sina lärare vill jag ska vara coolt bland dagens unga, säger Beata Kull.

Idén till Lärargalan föddes när Beata Kull reste till USA på ett utbildningsstipendium och slogs av den stora skillnaden i synen på läraryrket. Beata tänkte på alla fantastiska lärare hon haft i Sverige, och hur lite vårt samhälle verkat för att lyfta deras insatser. 

– Utbildning är en av vår tids stora ödesfrågor – kunskap är grundläggande i arbetet att förebygga många av dagens samhällsproblem, alltifrån integration till miljökriser, säger Beata Kull, som ideellt grundat och driver stiftelsen Lärargalan efter att hon upplevt hur lärarrollen under många år blivit devalverad och satt på undantag. När vi pratar om skolan är det ofta i negativa termer och vi missar att tala om det som är positivt. 

Förra året i SVT lyfte eleverna fram skickliga lärare under ett program och utmärkelsen ”Årets lärare” utsågs genom nomineringar från 30 000 elever. Eleverna var prisutdelare tillsammans med bland annat H.K.H. Prins Daniel, Mark Levengood, Margaux Dietz och Björn Ranelid som också delade ut priser till landets lärare. 

– Med dagens lärarbrist är det väsentligt att stärka lärarkåren. Lärarna tillbringar fem dagar i veckan med vår framtid och kan kompensera den tid föräldrar inte förmår att finnas där.

Just nu håller hon på att ta in pengar till att utveckla Lärargalan för att kunna göra ännu större skillnad. I år är planen att sända programmet i TV4s kanaler där eleverna lyfter historier med glädje, värme och hopp som visar på lärarnas livsviktiga arbete. Dessutom vill hon skapa ytterligare resurser till lärarna för att skapa motivation och verktyg att fortsätta växa i lärarrollen. 

Hittills har hon fått in cirka 2 miljoner kronor. Näringslivsprofilen Carl Bennet, affärsmannen Greg Dingizian och investeringsbolaget Mellby gårds vd Johan Andersson är några av de som stöttar galan finansiellt. Hon har även fixat sponsorer som Lärarnas Riksförbund, Schoolsoft, läromedelsföretaget Liber och Eric Hieltes stiftelse. 

– Att många framstående personer från näringslivet vill satsa på lärarna visar på läraryrkets betydelse.

Stiftelsen Lärargalan är dessutom en resurs för landets elever och lärare genom fortbildning, nätverksträffar, opinionsbildning och aktiviteter med näringslivet så att skolan kan möta framtidens behov. Vi har haft aktiviteter för elever och lärare i t.ex. Rosengård och Rinkeby. 

I styrelsen sitter bland annat sparekonomen Claes Hemberg, näringslivsprofilen Barbro Ehnbom och Education Firsts vd Carl-Johan Westring.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!