Ett tjugotal medlemmar hade samlats för att få lära sig mer om ett viktig inslag i vår norrbottniska skärgård. Många Luleåbor har stugor ute i skärgården och egna båtar och är därför intresserade av hur sjöräddningen fungerar.
Karl Håkansson, som är stationsansvarig på räddningsstationen i Luleå, har en bred erfarenhet av räddningsuppdrag eftersom han har utbildning som brandingenjör och även fartygsbefäl.
Han berättade att sjöräddningssällskapet som nu bemannas av 2 300 frivilliga sjöräddare har varit i gång sedan 1917. Verksamheten bekostas med donationer och avgifter från de 120 tusen medlemmarna. Många rederier har donerat pengar till sjöräddningsbåtarna och som tack fått namnge båtarna.
Det finns 73 räddningsstationer i Sverige och den nordligaste finns i Luleå. Man har tillgång till mer än 200 räddningsbåtar i landet och även några svävare.
Räddningsbåten i Luleå är en ombyggd Stridsbåt 90, med litet djupgående som är viktigt i vår grunda skärgård. Sjöräddarna kan ställa upp med kort varsel och kan rycka ut även på arbetstid.
För medlemmarna i sjöräddningssällskapet är räddningsinsatser gratis. Under 2020 gjordes fler är 2 000 räddningsinsatser och sjuktransporter i landet varav cirka 200 uppdrag sköttes från Luleå. Tillsammans med räddningstjänsten, sjöfartsverket och polisen gör sjöräddningssällskapet en viktig insats för tryggheten till sjöss.
Efter en frågestund avslutades föredraget med att PRO Nederluleå Norras ordförande, Karin Nilsson, avtackade Karl Håkansson för en intressant presentation och åhörarna instämde med varma applåder.