Minnesord: Ingemar Carlsson

Ingemar Carlsson.

Ingemar Carlsson.

Foto: Privat

Familj2020-05-07 04:20

Ingemar Carlsson har avlidit i en ålder av 86 år. Han sörjs närmast av barnen Katja och Tomas och barnbarn samt systern Britta.

Ingemar Carlsson föddes den 29 december 1933 i Övertorneå. Han ingick 1957 äktenskap med Kirsti Koistinen. De fick barnen Katja och Tomas. Kirsti gick bort 2012.

Efter civilingenjörsexamen vid Chalmers tekniska högskola 1957 anställdes han som flygingenjör med placering vid Kungl. Flygförvaltningens flygelektrobyrå. 1967 utnämndes han till överingenjör och byråns chef. Därmed var han ansvarig för inriktningen av utveckling och anskaffning av elektroniksystemen i flygplan 35 Draken och 37 Viggen och för kunskapsuppbyggnaden inför utvecklingen av JAS 39.  

1968 uppgick flygförvaltningen i Försvarets materielverk, FMV. 1980 utnämndes Ingemar till teknisk direktör och chef för Stridsledningsavdelningen vid FMV-F. Från 1982 fick han med placering i GD:s stab strategiskt ansvar för teknologiutvecklingen inom elektronik och datorutveckling och ledningen av försvarets utveckling av IT-system. Han pensionerades från FMV 1999.  

Ingemar utnämndes 1972 till riddare av Kungl. Nordstjärneorden, 1983 invaldes han i Kungl. Krigsvetenskapsakademien och 1984 tog han en ekonomexamen vid Stockholms universitet. 1986 tilldelades han Thulinmedaljen i silver.

Ingemar var drivande i försök att standardisera programvaruspråket Ada i försvaret. Det skedde i nära kontakt med försvarsmyndigheterna i USA. Han var också FMV:s representant i försvarsmaterielsamarbetet med Frankrike inom elektronikområdet. Hans kunskaper uppskattades av den franska sidan och samarbetet resulterade i ett omfattande informationsutbyte. Vid projektmötena kom en annan sida fram. Han hade goda historiska och kulturella kunskaper och kunde konversera på franska. Det uppskattades och bidrog starkt till framgångarna.

Efter sin pensionering var han aktiv inom den ideella föreningen SME-D med ändamål att ta tillvara intressena hos svenska små, mindre och medelstora företag (SME-företag) inom datorområdet. Under 2000-talet ledde han delprojektet ”IT i försvaret” inom ramen för projektet ”Från matematikmaskin till IT”, där han engagerade ett stort antal veteraner från förvaltning och industri. Vittnesseminarier och intervjuer genomfördes och dokumenterades.

Ingemars stora intresse och engagemang gav en djup inblick i elektroniksystemens utveckling och praktiska användning. Det bidrog till att försvarets elektroniksystem utvecklades till en hög teknisk kvalitet som uppfyller höga krav på tillförlitlighet och säkerhet. Hans verksamhet präglades av vidsynthet, personlig anspråkslöshet och hög integritet. Han fyllde de förväntningar som ställs på en statstjänsteman. En uppskattad kollega har lämnat oss och vi delar sorgen över hans bortgång med hans familj.

För kamraterna på Försvarets materielverk

Göran Kihlström

Björn Kristoffersson

Gärd Persson

Bertil Wennerholm

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!