Allt började våren 1977. Seard Åberg, ägare till företaget Groko kände att det saknades något i Luleå i form av ett riktigt bra ishockeylag.
– Det var bedrövligt minst sagt. Vi kämpade mot Piteå, Kiruna och Boden, utan att ens vara bäst där. Och ekonomin var dålig, i stort sett konkurshotad. Vi kände helt enkelt att något behövdes, berättar han.
Då bestämde sig Åberg för att ta kontakt med hockeyklubbarna i staden, IFK Luleå och Luleå SK, för att se om det fanns ett intresse för samarbete.
– Men det gick trögt. De var som katt och hund. Plus att ekonomin var absolut i botten. Det var först efter långa förhandlingar och diskussioner som vi lyckades få till ett möte med representanter från föreningarna den 2 maj 1977 – ett, vad som skulle visa sig bli, historiskt möte, säger han.
Men läget var till en början ”mycket infekterat”, som Seard själv väljer att kalla det. Ingen trodde att ett samarbete ens skulle vara nära till möjligt.
– Vi kom fram till att enda sättet för att få det här att gå ihop är om vi startar en helt ny förening med ett neutralt namn. Och vi lyckades komma överens till slut. Det blev starten för Groko Hockey.
Därefter inleddes arbetet med en jakt att hitta en stark styrelseordförande. Ett val som till slut föll på den dåvarande inköpschefen på stålföretaget NJA, Bengt Stenberg från Gävle.
– Han hade ganska bra insyn i hur Brynäs jobbade så det kändes som ett bra val. Därefter kom vi till nästa viktiga punkt. Att hitta en bra tränare, med ett nytänk, säger han.
Förstavalet var ingen mindre än Stig Salming. Och Groko var nära att skriva ett tvåårsavtal med den Kirunafostrade backen som spelande tränare, men det föll i sista stund då han bestämde sig för att fortsätta sin satsning i Brynäs.
– Men han tipsade däremot om sin kompis Lars-Åke Sivertson, som också var väldigt meriterad. Där lyckades vi nå en lösning.
Och därefter rann det på. Företag gillade vad de såg och klubben behövde inte vänta särskilt länge för att få sponsorer med i bilden.
Spelare uppskattade nytänket och laget lyckades knyta till sig flera fina nyförvärv med Skellefteåforwarden Kjell Landström i spetsen.
– Två år senare bytte laget namn till Luleå Hockey och vad som hänt därefter känner vi alla till. Jag hade aldrig kunnat drömma om att det skulle bli så här, säger Åberg.
I morgon, söndag, fyller den berömda företagaren 75 år och än i dag har han starka band till föreningen han var med och gav fötter.
– En glad entusiast skulle man kunna kalla mig. Jag ser alla matcher och tycker att föreningen har byggt något riktigt starkt, på många olika plan.