Den här dagen 2006 kunde Kuriren berätta om varning för halka. Den senaste tidens värmebölja hade medfört att bindemedlet i asfalten kom upp till ytan och orsakade blödningar.
– Det finns risk för halka, speciellt vid regn, sade Ingvar Hedman vid Vägverket region Norr.
Han berättade att om någon fick syn på en sandbil mitt i högsommaren behövde man alltså inte misstänka att man fått solsting. Vägverket sandade vissa sträckor för att motverka de så kallade blödningarna. Blödningar innebär att klistret i beläggningen som håller fast stenarna tränger upp till ytan.
– Vi sandar av två anledningar. Det första är att vi vill undvika att bindemedlet skvätter upp på bilarna och orsakar svarta fläckar. Det skulle bli kostsamt för oss att stå för all tvätt. Det andra är att det finns risk för halka, speciellt vid regn. Men en viss halkrisk finns alltid eftersom ytan blir så väldigt slät, sade Ingvar Hedman vid Vägverket region Norr.
Blödningar drabbade främst mindre vägar som inte var så hårt trafikerade. På riksvägar och europavägar var risken för solhalka lägre eftersom trafiken slipar ned vägbanan snabbt efter att en blödning har uppstått. Men blödningar kan i undantagsfall uppstå även på vägar som E 4:an, men då bara på kortare sträckor. På åtminstone ett ställe i Norrbotten har E 4:an drabbats.