Rolf Nilsén: Litterära värmelampor

25 november 2009 06:00
JA! Årets Augustpris för bästa skönlitterära bok tilldelades, på måndagskvällen, Steve Sem-Sandberg för De fattiga i Lodz (Bonniers). Alldeles som jag gissade (i och för sig en lågoddsare, men i alla fall) för några veckor sedan; när jag skrev om boken på det här utrymmet.

 

Det är också mycket möjligt att det här är den allra bästa skönlitterära bok som någonsin har tilldelats Augustpriset. Alla bör läsa den, den får betraktas som en helt uppfodrande och nödvändig upplevelse fast den i långa stycken också är en mycket plågsam läsning.

 

Det handlar om nästan 700 sidor om livet i det judiska ghettot i den polska staden Lodz under det andra världskriget. Och om ghettots karismatiske och långt ifrån oproblematiske ledare Chaim Rumkowski (en helt faktisk person), som gick nazisternas ärenden och reservationslöst beundrade Heinrich Himmler.

 

De fattiga i Lodz, alltså. All beundran och all möjlig rekommendation till den. Läs, Läs, Läs!

 

 

NEJ!

 

Det här usla novembervädret och så gott som dygnet runt-mörkret gör mig snart helt och hållet total-jiddrig. Det blir bara värre och värre och ännu värre för varje år.

 

Som hjälp får man hålla ljuset levande i de värmelampor som erbjuds och för mig blir det då frågan om ett antal boktips, som lika gärna kan fungera som julklappstips också. Håll alltså till godo med dessa lysande läs-övningar:

 

 

n Heydrich - förintelsens arkitekt av Knut Kristofersen (Bonniers, översättning av Thomas Engström).

 

Första biografin på svenska över en av naziregimens mest komplexa och diaboliskt ondskefulla personligheter, mördad i Prag 1942 i sin egenskap av riksprotektor för Böhmen-Mähren. Heydrich föddes i en borgerlig tysk familj, med starka kopplingar till klassisk musik och var även själv en skicklig musiker. Ändå utvecklades han till ett fullständigt monster som var med och drog upp linjerna till den slutgiltiga Förintelsen och fick Gestapo att fungera operativt.

 

 

Fru Anna och generalen av Peter Kadhammar (Bonniers).

 

En av våra allra främsta dagspressjournalister skriver initierat och med osviklig glödande känsla för både ordens valörer och de små människornas betydelse i de stora sammanhangen, om personer som på sitt eget unika sätt har haft stark inverkan på världshistorien. Som kranföraren Anna Walentynowicz, som avskedades från Leninvarvet i Gdansk och därmed satte den sten i rullning som till slut fick hela öststatskommunismen att rasa samman.

 

Karin Lannby - Ingmar Bergmans Mata Hari av Anders Thunberg (Natur och Kultur).

 

En stor och fascinerande biografi över en gåtfullt hemlighetsfull kvinna som under det spanska inbördeskriget värvades av den senare filmregissören Luis Bunuel som agent, vilket hon även fortsatte att vara i andra världskrigets Sverige. I förbifarten hann hon med att sexuellt förlösa den unge Ingmar Bergman också.

 

Frostnätter av Arnaldur Indridason (Norstedts, översättning av Ylva Hellerud).

 

Om ni inte redan har gjort det så upptäck då nu, denne fantastiskt begåvade islänning med sina både klaustrofobiska och suggestiva deckarintriger. Den både melankoliske och excentriske polismannen Erlendur Sveinsson hör till genrens verkliga personligheter och här har han att ta itu med en hängd kvinnas bakgrundshistoria samt spöken från sitt eget förflutna.

 

Utan ärende av Claes Hylinger (Bonniers).

 

En av våra mest älskvärda minimalister presterar idel sympatiska små miniatyrstycken om - allt möjligt.

 

Gå inte ensam ut i natten av Kjell Westö (Bonniers). Finlandssvenske Westös avslutande del i en kvartett mångfacetterande romaner om Helsingfors spänner över drömmar, lojalitet, vänskap och kärlek. Mycket väl berättat och skrivet med atmosfär.

 

Katten Malin blickar outgrundligt ut i 00-talets sista novembermörker. Fan vet vad hon funderar på.

 

Och Äventyret går vidare.

 

Tvärs genom natten och mörkret.
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!