Vi behöver mer inspiration i livet!

Den enda som har ansvaret för att du ska utvecklas är du själv. Extras nya krönikör Malin Winberg kommer med några värdefulla tips.

5 oktober 2018 09:01

Inspiration finns idag överallt. Snabba TED-talks sprids över sociala medier, korta och kreativa info-videos ger dig möjligheten att bli express-inspirerad på bara 30 sekunder och nästan varje dag arrangeras en frukostföreläsning eller ett lunchmingel med inspiration på schemat. Inspiration, ett ord som lovar mycket men som inte alltid lever upp till förväntningarna.

Vi vill ju bli inspirerade, ja kanske till och med vara den som bidrar till att någon annan blir inspirerad. Men på en skala 1-10, hur inspirerad känner du dig just nu?

När inspirationen finns runt omkring oss precis hela tiden är det lätt att ta den för givet. Det är lätt att scrolla i sociala medier, se några få minuter av ett klipp eller slentrianmässigt gå på ett mingel för att man ju borde vara där och synas.

Samtidigt är det många som säger att dom saknar inspiration. Att man vill ha mer utrymme för kreativitet på jobbet, med familjen eller för sin egen utveckling. Vad är problemet? Tid. Denna ständiga faktor som vi verkar vara helt maktlösa inför. För lite tid, för mycket att göra, inga chefer som planerar att ditt arbetslag ska få inspiration och så vidare.

Jag jobbade på Boden Business Day förra veckan, en dag fullmatad med just inspiration. Då slog det mig att den enda personen som är ansvarig för att du ska känna dig motiverad och inspirerad är du själv.

Allt finns ju rakt framför näsan på dig. Alla möjligheter att utvecklas, att ta nästa steg och hitta nya lösningar på svåra problem. Inspirationen väntar praktiskt taget bara på att du ska håva in den - men det är du som måste ta ansvar för din egen utveckling och för att du ska känna dig stimulerad. Det finns inga chefer eller ledare i världen som kan göra det åt dig. Absolut, en chef kan skapa utrymme, ha framförhållning och planera men det är DU som måste göra jobbet.

Så istället för att bara scrolla i flödet, stanna upp och verkligen se det där 30 sekunders klippet. Fundera sedan över vad du lärde dig. Kanske är en sådan kort paus på några få minuter precis vad du behöver för att hitta din egen, inre motivation för resten av dagen. Det tycker jag låter som väl investerad tid.

Nästa gång du ska gå på ett mingel, sätt upp några mål för dig själv. Det kan handla om att lära känna tre nya personer och att skriva ner två-tre saker du tar med dig från föreläsningen.

Ta ansvar! Skyll inte på någon annan. Och framförallt: var närvarande i mötet med andra människor. Då märker du snabbt att det till och med kan vara inspirerande att handla mat en måndagskväll för att du lägger märke till detaljer kring kassörskan sätt att jobba som genererar ett stort leende på läpparna.

Inspirationen finns rakt framför dig, vad väntar du på?

Veckans

Plus: Att programmet ”Bytt är Bytt” äntligen är igång igen. Solklar favorit i höstmyset, älskar spänningen!

Minus: Att jag ska sälja bilen och behöver köpa en mindre och mer stadsanpassad bil istället. Otroligt tidskrävande!

Krönikör

Malin Winberg
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!