Den senaste veckan har jag lusläst Anders Hansens nya bok “Skärmhjärnan”. Ni vet, han som skrev den omtalade boken Hjärnstark där han pratar om hur viktigt det är att vi rör på oss för att hjärnan ska funka i vår moderna tid. I den här nya boken får han mig att vilja sitta ner och ha riktigt viktiga samtal. Hur påverkas vi av vårt konstanta mobilanvändande? Vad händer med vår förmåga att känna empati och förstå andra människor? Hur påverkar det vår koncentration?
Jag ska vara helt ärlig nu. Jag gillar verkligen sociala medier och de möjligheter som den digitala tekniken ger mig att till exempel driva mitt företag, nå ut till många människor och både inspirera andra och själv bli inspirerad. Men när jag har läst den här boken kan jag inte sluta tänka på mitt eget beteende med min mobil och andra skärmar. Det känns inte bra. Vi rör mobilen över 2600 gånger per dag och plockar upp den i genomsnitt var tionde minut. Blir vi av med mobilen rasar vår värld. Vart vi än ser oss omkring stirrar alla på sin mobil, på kaféer, restauranger, bussen, gymmet och vid middagsbordet.
De som utvecklat sociala medier har noga studerat vår hjärna och vad som triggar vårt belöningssystem. De använder kunskaperna för att skapa ett behov som får oss att automatiskt ta upp mobilen i tid och otid. Justin Rosenstein, mannen som skapade “gilla”-funktionen i Facebook, har sagt i en intervju att han ångrar att han skapade den funktionen. Steve Jobs, grundaren av Apple, var själv väldigt försiktig med att låta sina egna barn använda en iPad för att han insåg att den var för beroendeframkallande.
Anders Hansen delar fler exempel, bland annat hur ett samtal med en kompis kan upplevas ointressant så länge det finns en mobil i rummet som lockar på hjärnans uppmärksamhet. Den behöver alltså inte låta eller plinga, bara vara där inom räckhåll för att störa ditt fokus och hindra dig från att vara i nuet med en “riktig” människa. Han refererar till studier som visar att de som var stor-användare av mobilen oftare hade problem med stress och depression. I nio av tio undersökningar som han nämner i boken kunde ångest kopplas till att använda mobilen för mycket. Idag äter nästan en miljon svenskar antidepressiva mediciner och användningen har ökat mycket snabbt det senaste decenniet.
Mina tankar går i 180. Vad händer med resultaten i skolan när koncentrationsförmågan försämras? Hur kommer det gå för alla musiker, atleter och idrottare om vi inte har tålamod att öva på något länge för att bli riktigt bra? Vilken värld skapar vi om vi inte kan förstå andra människors känslor och upplevelser? Lägg telefonerna i ett annat rum och börja prata om de här frågorna på en gång. Tillsammans kan vi skapa ett samhälle där vi mår bra och har kontrollen över tekniken, inte tvärtom. Vår nya digitala revolutionen börjar nu!
Plus: Alla intressanta samtal jag haft med vänner på temat mobilberoende.
Minus: Att jag just haft en matförgiftning. Fy alltså!