Experternas tips: Så får du bilen i toppskick

Det börjar bli dags att ge din bil lite extra kärlek efter vintern. Extra har rådfrågat bilvårdsexperter i Luleå som ger sina bästa tips för hur du gör för att få och hålla bilen i toppskick.

20 april 2017 07:00

Snön börjar sakta men säkert att smälta bort runt Luleåtrakten och då börjar det bli hög tid att se efter ditt fordon efter den hårda vintern och vägsaltet. Hos Ditec bilvårdcenter i Luleå är det redan högsäsong då många vill fräscha upp bilen.

– Alla vill ha en ren och fin bil när det blir torra och rena vägar så det är helt klart högsäsong. Många sommarbilar kommer fram på våren och de ska ju såklart vara blanka och fina de också, säger Henrik Sigelind, delägare på Ditec.

Ett tips är att lämna in bilen hos en bilvårdsfirma för att göra en helrekond vilket innebär att den rengörs både invändigt och utvändigt.

– Bilen avfettas, schamponeras och vaxas för att få en fin och blank yta. Däcksidor, fönster och gummilister behandlas. Invändigt dammsugs bilen och alla plastdetaljer som instrumentbräda och mittkonsol rengörs. Golv och säten kemtvättas.

Varför är det bra med rekond?

– För att få bilen ordentligt rengjord, framförallt efter vintern när man kört på saltade vägar. Om bilen ska hålla sig fin i många år så måste man sköta om den och vaxa den gärna flera gånger per år. Väljer man istället att lägga ett lackskydd på bilen så slipper man vaxa den, då blir det lättare att tvätta och den blir motståndskraftig mot kemikalier samt behåller sin glans.

PRO Bilvård i Luleå har även de fullt upp just nu med många kunder som lämnar in sina bilar för en uppfräschning. Han delar här med sig av sina bästa tips för att hålla bilen i toppskick.

– Folk tvättar nog inte bilen så ofta som man bör. Därför får många problem när man väl tvättar den att den inte blir riktigt ren, så tvätta den oftare, säger Magnus Levinsson, vd på PRO Bilvård.

Hur ofta bör man tvätta?

– Det beror på hur mycket man kör men varannan vecka eller en gång i veckan. Annars måste man kanske använda kallavfettning för att få den ren. Det slipper man om du har ett bra lackskydd, då behöver du inte tvätta bilen lika ofta för att få den ren. Det står ofta i instruktionsboken hur du håller efter lacken och vi ger alla våra kunder råd för hur de ska sköta och hålla efter den.

Ett annat värdefullt tips är att tvätta bilen på "rätt sätt".

– Många börjar längst ner på bilen när man tvättar och går upp mot taket men det är så många får repor, så börja istället uppifrån. Sen gäller det att ha raka drag när man tvättar bilen med svamp, gör inte cirkelrörelser.

– Se även till att alltid torka bilen torr efter tvätt, låt den aldrig självtorka. Man har så mycket kalk i kranvattnet att man kan få kalkringar på rutor och lack och det är väldigt svårt att få bort.

TIPS

Magnus Levinsson (PRO Bilvård) tips för att hålla bilen i toppskick.

1. Tvätta bilen ofta: Gör det varannan dag eller en gång i veckan beroende på hur mycket du kör.

2. Tvätta på rätt sätt: Många börjar tvätta längst ner och går sedan upp på huven och taket, då får du repor. Börja uppifrån istället.

3. Undvik cirkelrörelser: Raka drag med tvättsvampen behövs för att undvika repor, gör inte cirkelrörelser.

4. Torka ordentligt: Torka alltid bilen torr efter tvätt. Kalket i kranvattnet kan göra att man får kalkringar på rutor och lack och det är väldigt svårt att få bort så lämna den inte bara för att självtorka.

Henrik Sigelind (Ditec) tips för att hålla bilen i toppskick.

1. Lackskydda bilen.

2. Undvik automatiska maskintvättar med borstar då dom kan repa lacken, handtvätta bilen.

3. Sopa inte av bilen med snöborstar/ piasavakvast, dessa kan lätt repa lacken. Är bilen snöig så sopa av det värsta med handen.

4. Använd bra produkter och hjälpmedel som är lämpliga för bilvård.

5. För att uppfylla punkt 1-4, lämna in bilen på ditt lokala Ditec Center.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Kent Vikström