Gripen i operativ drift i Brasilien

Stridsflygplanet Gripen E är nu i operativ drift i Brasilien, meddelar försvarskoncernen Saab i ett pressmeddelande.

Gripen E, kallad Gripen F-39 i Brasilien, på väg att landa i samband med en uppvisning vid flygbasen i Anápolis på måndagen.

Gripen E, kallad Gripen F-39 i Brasilien, på väg att landa i samband med en uppvisning vid flygbasen i Anápolis på måndagen.

Foto: Eraldo Peres/AP/TT

Ekonomi2022-12-19 20:28

En ceremoni vid flygbasen i Anápolis, sydväst om huvudstaden Brasilia, hölls på måndagen för att markera att det svensktillverkade planet nu används skarpt av det brasilianska flygvapnet. Två brasilianska piloter som utbildats på Gripen i Sverige uppvisningsflög vid ceremonin.

Det första exemplaret av Gripen E, som kallas Gripen F-39 i Brasilien, levererades till landet 2020. Sedan dess har det genomförts flygprover.

"Brasilien har nu ett av de mest avancerade stridsflygen i världen. Detta är det just nu största pågående tekniköverföringsprogrammen i Brasilien och det största någonsin av ett svenskt företag. Det ger den brasilianska försvarsindustrin kunskap att utveckla, producera samt utföra provverksamhet och underhåll av ett avancerat stridsflygplan", säger Saabs vd Micael Johansson i pressmeddelandet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!