Luleås personalinsatser inom socialtjänsten ett föredöme

Gott exempel. Luleå kommuns socialförvaltning är på väg åt rätt håll men fackförbundet Visions Sirpa Jacobsson och Veronica Magnusson är oroliga över svårigheten att rekrytera personal.

Gott exempel. Luleå kommuns socialförvaltning är på väg åt rätt håll men fackförbundet Visions Sirpa Jacobsson och Veronica Magnusson är oroliga över svårigheten att rekrytera personal.

Foto: Håkan Gidlöw

Norrbottens län2016-11-24 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Rekryteringsläget i socialtjänsten är akut i hela Sverige. Med anledning av det gör Cecilia Grefve, regeringens samordnare för den nationella barn- och ungdomsvården, nu återbesök i 50 städer. Idag besöker Grefve Luleå, för att ta del av kommunens handlingsplan och diskutera hur socialtjänsten kan behålla sina erfarna medarbetare och rekrytera nya.

Det har blivit allt svårare att rekrytera personal till arbete med försörjningsstöd, LSS och äldreomsorg. En av de viktigaste orsakerna är obalansen mellan krav och resurser. En annan är den dåliga löneutvecklingen. Personalbristen leder bland annat till minskad rättssäkerhet, uteblivet barnrättsperspektiv och bristande kontinuitet för medborgare som behöver socialtjänstens stöd. Men även ökade kostnader, när medarbetare måste hyras in.

I Visions Socialchefsrapport 2016 vittnar socialchefer om hur arbetsbelastningen och stressen ökat och hur svårt det är att hitta nya kollegor när många väljer att sluta. Forskaren Wanja Astviks studie av socialtjänsten i Luleå visar att 43 procent av medarbetarna anser att de ofta eller mycket ofta arbetar under oacceptabel tidspress.

I en debattartikel publicerad 17 november utlovar Annika Klefsjö, verksamhetschef för individ- och familjeomsorg i Luleå kommun, att Luleåborna ska få Sveriges bästa socialtjänst.

Varje kommun har sin strategi för att förbättra villkoren för personalen inom socialtjänsten. En sammanställning som Vision har gjort av kommunernas handlingsplaner visar att alla har tagit personalsituationen på allvar. I många kommuner arbetar man med att skapa en rimlig arbetsbelastning, med minskade personalgrupper för att ge chefer tid för sitt ledarskap, samt med att förstärka det administrativa stödet. Det handlar också om insatser som ska bidra till en bättre löneutveckling.

Vision håller med om att Luleå föregår med gott exempel. Arbetsgivaren har tagit flera viktiga steg för en stabilare personalsituation och för att underlätta arbetsbelastningen. Kommunen har nyligen anställt fler socialsekreterare, handläggare, administratörer och chefer. Vi som organiserar dessa yrkesgrupper ser däremot fortfarande behov av bättre löner. Men utvecklingen går åt rätt håll. Vision är väldigt gärna med i det fortsatta arbetet, för att fler erfarna medarbetare ska stanna och nya rekryteras. Tillsammans kan vi skapa Sveriges bästa socialtjänst.