Under mars månad får nästan alla av oss ett orange kuvert från Pensionsmyndigheten hem i brevlådan. Tyvärr är detta för många svenskar förknippat med ängslan, snarare än en känsla av trygghet för framtiden. Undersökningar visar nämligen att många är oroliga för om pensionen ska räcka till. Ett exempel är Nordeas årliga trygghetsindex där fyra av tio svenskar i den senaste mätningen är bekymrade över värdet på den framtida pensionen. Den egna pensionen toppar listan över vad svenskarna oroar sig mest över i den egna ekonomin.
Troligen har de senaste årens diskussion om den så kallade bromsen, som inneburit att pensionerna har ändrats kraftigt från ett år till ett annat, har bidragit till att denna oro. Därför är det viktigt och angeläget att pensionssystemet nu ändras så att slagigheten i pensionerna minskar. Men även utformningen på det orangea kuvertet bidrar till att skapa oro över pensionen.
Pensionssystemet kan beskrivas som en pyramid. Basen utgörs av den allmänna pensionen från staten. Pyramidens mellanskikt består av tjänstepension från arbetsgivaren och toppen av pyramiden utgörs av ett eventuellt privat pensionssparande. För att förstå sin framtida pension är det viktigt att det orangea kuvertet är rättvisande och ger hela bilden. Så är det inte i dag. Det orangea kuvertet innehåller nämligen enbart information om den allmänna pensionen, tjänstepensionen finns inte med och inte heller det privata pensionssparandet. För många, inte minst yngre, kommer dessa delar att utgöra en allt större del av den totala pensionen.
För några år sedan fick Pensionsmyndigheten i uppdrag att utreda möjligheten att samla all pension i det orangea kuvertet. Men tyvärr gick inte arbetsmarknadens parter, arbetsgivare och fackföreningarna, med på detta. I stället finns denna information samlad på minpension.se. Men långt ifrån alla tar del av uppgifterna och färre än hälften av pensionsspararna har valt att registrerat sig på hemsidan. Det betyder att många svenskar inte har en helhetsbild av sin framtida pension. Det är inte rimligt. Därför borde steg nu återigen tas mot att försöka samla alla parter och säkerställa att det orangea kuvertet innehålla ger en hel och rättvisande bild av pensionen.
När flera miljoner svenska nu får sitt orangea kuvert hemskickat i brevlådan får de med andra ord inte en samlad bild av den totala pensionen och den prognos av den allmänna pensionen som uppges är med all sannolikhet lägre än den faktiska pension som vi kommer vara berättigade till. Detta bidrar till den oro som många svenskar känner över sin framtida pension. Och att människor inte har fullständig information om sin pension innebär också att det blir svårare att göra rätt avvägning mellan att spara, att konsumera och att bestämma när man ska gå i pension. Det minsta vi borde kunna förvänta oss av det orange kuvertet är att det ger oss rätt information.
Mats Persson (FP),
riksdagsledamot och Folkpartiets ledamot i Pensionsgruppen