Dags att sluta må dåligt av jobbet

Stress och press på jobbet.  I Norrbotten har antalet sjukdagar för kvinnor ökat med 60 procent mellan 2011 och 2015, framhåller debattörerna.

Stress och press på jobbet. I Norrbotten har antalet sjukdagar för kvinnor ökat med 60 procent mellan 2011 och 2015, framhåller debattörerna.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Norrbottens län2017-01-24 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Med närmare 15 000 medlemmar i Norrbotten, ser vi dagligen exempel på en oroande utveckling i våra medlemmars hälsa. Vi ser hur extremt slimmade arbetsplatser, höga krav och obalans i livet drabbar allt för många människor runt oss. Liv brakar ihop på grund av stress och press relaterat till jobbet.

Vi ser ett arbetsliv som kör i blindo åt fel håll och det kör fortare än tåget. En ny rapport från Arbetsmiljöverket visar att fler män nu också upplever stress och psykiska besvär till följd av jobbet än tidigare. Samtidigt är problemet nästan dubbelt så vanligt bland kvinnor, då många kvinnor också tar större ansvar för familj och hushåll efter jobbet. I Norrbotten har antalet sjukdagar för kvinnor ökat med 60 procent mellan 2011 och 2015. Är det konstigt att vi går sönder?

Vi måste börja sätta välmående i system. En arbetsplats som inte gör det kommer må sämre än den som gör det. Det visar Unionens Arbetsmiljöbarometer. Det handlar alltså om ett systematiskt arbete där vi kontinuerligt undersöker hur vi mår. Det är inte svårt och bland annat Arbetsmiljöverket med flera har både enkla och effektiva verktyg för detta.

Det gäller att göra verkstad av arbetet med psykosocial arbetsmiljö. Lika självklart som att vi budgeterar eller verksamhetsplanerar, måste vi se till att vi har en god arbetsmiljö. Det kan helt enkelt inte prioriteras bort. Ett företags viktigaste tillgång kommer alltid vara medarbetarna.

Människor som kan prestera på jobbet och samtidigt ha balans mellan arbete och privatliv är de som gör företaget välmående, men för det krävs det rätt förutsättningar.

För det är lätt att vara efterklok. När livet kollapsar på grund av stress och psykisk ohälsa relaterat till jobbet är det lätt att se tillbaka på beteenden, normer och högt ställda krav med en bitter eftersmak. Vad var det egentligen som hände? Varför drog jag inte i nödbromsen tidigare? Men vägen dit är oftast inte lika klarsynt eller analyserande. Dagens arbetsliv har ett högt tempo och är mer gränslöst mellan arbete och fritid. För många saknas tiden till återhämtning och reflektion.

Det kommer med ett pris, inte bara för individen och dennes närmaste familj. Även företagen och hela vårt samhälle förlorar stort om vi inte får ordning på den skenande ohälsan på arbetsmarknaden. Det kan verka banalt att prata pengar när det handlar om människors liv, men ohälsan har blivit ett stort samhällsproblem som vi inte kan blunda för.

Som Sveriges största fackförbund för tjänstemän i privat sektor tar Unionen frågan om arbetsmiljön på yttersta allvar. Gör det du också. Se över din arbetsmiljö både fysiskt och psykiskt och tveka inte att åtgärda sådant som känns fel.

Vi vet att det är vägen till mer välmående arbetsplatser och att det faktiskt fungerar och vi hjälper gärna till. Prata med dina kollegor och din arbetsgivare och se till att arbetsplatsen börjar med ett systematiskt arbetsmiljöarbete.

Det är dags att vi kraftsamlar och får statistiken att vända. Det är dags att folk slutar må dåligt av sina jobb.

Sonja Johansson,

ordförande i Unionen Norrbotten

Monica Lundqvist,

arbetsmiljösamordnare vid Unionen Norrbotten