Det är lätt att tro att alkohol inte är ett problem bland dagens unga, då det är en generation som dricker klart mindre än tidigare generationer. Sanningen är den att 40 procent av niondeklassarna och 70 procent av de i gymnasiets år två dricker alkohol, enligt Centralförbundet för alkohol och narkotikaupplysnings årliga undersökningar.
Samtidigt är det bara en av 100 tonåringar som testat nätdroger. Fem av 100 niondeklassare har testat cannabis och sex av 100 har testat lustgas. De allra flesta som testat någon av dessa substanser har dessutom först testat alkohol, eller så gör man det i samband med att man dricker alkohol. Självklart ska narkotika, lustgas och boffning tas på allvar. Framför allt eftersom utvecklingen framåt är svår att förutsäga. Men det får inte ske på bekostnad av alkoholen.
Vi måste komma ihåg att alkohol fortfarande är mer skadlig för en tonåring än en vuxen. Rent fysiskt för hjärnan, men alkohol ökar även risken för allt från olyckor till diverse relationsproblem. I exempelvis nästan sex av tio misshandelsfall är alkohol inblandat och alkohol är en faktor i samband med sexuella överträdelser.
Alkoholdebuten kan resultera i sociala situationer som kan vara svåra för en tonåring att hantera. Funderingar kan finnas kring att man har druckit för mycket och att det känns obehagligt, att man gjort något man ångrar eller hamnat i konflikt med kompisar.
Viktigaste rådet till föräldrar är: engagera dig, prata med din tonåring om alkohol och var tydlig med vad som gäller. Mer konkret: köp inte ut alkohol till din tonåring. Då vet du bara att de garanterat dricker det du ger dem, men sannolikt även mer därtill. Och varannan tonåring säger att de skulle strunta i att fixa alkohol om någon i deras närhet säger nej till att köpa ut.
Tänk även efter hur du själv dricker i sällskap med din tonåring. I IQs undersökning svarar två tredjedelar av föräldrarna att de tror att deras egen konsumtion påverkar ungdomarnas förhållande till alkohol. Barn gör som vi gör, inte som vi säger. Trots det så har närmare fyra av tio föräldrar varit fulla inför sina tonårsbarn.
Det föräldrar, och andra vuxna, gör och säger har stor betydelse för ungdomar. Vuxna kan påverka, och är förebilder. Genom att prata om alkohol med tonåringar kan skolavslutningen och resten av sommarlovet bli ett fint minne där ungdomar har roligt och inte råkar illa ut.