Har det kommunala bostadsbolaget helt tappat kursen? Med ett uppdrag att ge kommunens invånare tak över huvudet oavsett inkomst, ursprung och ålder så kan man fundera kring det rimliga i att Lulebo kräver 7,07 procent i hyreshöjning. I ett läge där deras hyresgäster redan kämpar med en ansträng ekonomi på grund av inflationen känns det som ett slag i magen att människor kan behöva lämna sina hem för att pengarna inte räcker till.
Lulebos vd, Erik Öhrling, menar att bolaget inte har något val eftersom de står inför ett gigantiskt underhållsbehov och att räntehöjningarna kräver ett ökat inflöde i pengabingen. Är det meningen att hyresgästerna ska lida för att Lulebo inte planerat sitt underhåll bättre? Är det meningen att hyresgästerna ska öppna plånboken och punga ut för både sina egna ökade lånekostnader och fastighetsägarens? Erik Öhrling – har du funderat på vad du ger dina hyresgäster för val?
Hundratusentals av LO-medlemmarna bor i hyresrätt, och många vittnar om att de lever utan marginaler idag. Vanliga arbetande familjer som har fått se sina kostnader öka med många tusen kronor i månaden det senaste året. Samtidigt har de räkningar som måste betalas. Det handlar om skenande matpriser, om kostnaden för att resa till jobbet, om elen.
De 4,4 procent som LO kräver i löneförhöjning når alltså inte upp till kraven på hyreshöjning. Alla behöver inse att bördorna måste delas i en tid av kris. Den ena kan inte sko sig på den andra om vi vill kunna komma ut på andra sidan inflationen med hyfsat schyssta förutsättningar för ett gott liv. Arbetare får inte full kompensation för inflationen, då kan inte fastighetsägare räkna med det heller.
Hyresförhandlingarna mellan Lulebo och Hyresgästföreningen har idag strandat och medlare är inkopplad. Jag kan bara hålla tummarna för att våra medlemmar möts av en lägre procentsats på hyresavin framöver. Även arbetare har rätt till att känna trygghet i sitt eget hem.