Viktigt att medarbetarna vill stanna kvar

Vad vi vet säkert är att vi kommer behöva både läkare och våra andra yrkesgrupper i region Norrbotten framöver.

Vad vi vet säkert är att vi kommer behöva både läkare och våra andra yrkesgrupper i region Norrbotten framöver.

Foto: NIKLAS LARSSON

Debatt2020-04-18 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på debattartikel från Robert Svartholm, Svenska distriktsläkarföreningen Norrbotten, Gunilla Engström, Norrbottens läkarförening och John Olofsson, Sveriges yngres läkares förening, Norrbotten, publicerad den 15 april i Norrbottens Kuriren. 

Det viktigaste vi har i Region Norrbotten är våra medarbetare. Utan dem skulle vi inte kunna erbjuda den bästa vården och det bästa livet för norrbottningarna. Därför är det viktigt för oss att medarbetare trivs och vill stanna kvar.

Sedan hösten 2019 fram till mars i år har vi arbetat intensivt med det vi kallar omställningen för att få en långsiktigt hållbar ekonomi och samtidigt en bättre verksamhet i regionen. Det arbetet pågår fortfarande, om än i begränsad form, på grund av situationen vi befinner oss nu med covid-19-pandemin som gör att många norrbottningar blir allvarligt sjuka samtidigt. Det har gjort att vi har fått prioritera och snabbt ställa om för att möta behovet av vård för patienter smittade av covid-19, samtidigt som vi ska minska smittspridningen. Det här arbetet har påverkat alla medarbetare, så även våra läkare som gör allmäntjänstgöring (AT) och specialiseringstjänstgöring (ST).

Inom regionen har vi sedan hösten 2019 varit generellt mer restriktiva kring utbildningar och tjänsteresor. Anledningen till det är att vi behöver ha medarbetarna på plats för att kunna ställa om i verksamheterna. Ett arbete som blir bäst om vi gör det tillsammans. Däremot gällde det inte utbildningar för AT- och ST-läkare som till största delen fortsatte som vanligt. Nu några månader senare, mitt i en pandemi, så är vi i ett annat läge. 

Utifrån Folkhälsomyndighetens och Utrikesdepartementets rekommendationer fattade vi tidigt beslut om att ställa in utbildningar och tjänsteresor. Vissa utbildningar är undantagna såsom ST-kurser som kan göras på distans. Vi har till exempel ställt in en utbildning för AT-läkare i Riksgränsen på grund av risken för smittspridning och för att vi behövde dem i vården. Så här i efterhand är vi glada för att vi tog det beslutet. Det finns exempel på regioner som inte varit lika försiktiga och fått smittspridning i samband med att man genomfört planerad utbildning. 

Det sägs att Region Norrbotten ska ha valt att inte finansiera nya ST-tjänster på grund av anställningsstoppet. Det är uppgifter som inte stämmer. Anställningsstoppet har inte påverkat anställningar av AT- och ST-läkare. Alla dispenser om att anställa AT- och ST-läkare har godkänts. Det som är skillnaden är att finansieringen sker på annat sätt nu än tidigare.

Vi har heller inte minskat antal platser för AT, utan tvärtom ökat. Under de senaste åren har Region Norrbotten gått från att anställa 41 AT-läkare per år, till 51 AT-läkare per år. I siffror motsvarar det cirka 3,5 procent av Sveriges totala antal AT-läkare. Skulle vi utbilda enligt befolkningsproportionella principer, så skulle vi behöva anställa 36 AT-läkare per år. Däremot finns det AT-läkare som behöver läsa färdigt sin utbildning. Det gör att totala antalet AT-läkare är lika stort som innan, men det är färre som påbörjar utbildningen i höst. 

Lönerna har heller inte ”frysts” för regionens AT- och ST-läkare. Då det handlar om en tidsbegränsad anställning, så gäller enligt befintliga avtal den lön man kommer överens om under utbildningstjänsten för den perioden. Ändå har vi årligen – utöver avtal – justerat lönerna i samband med att ingångslönerna för nyutexaminerade medarbetare i vården justerats. Sammantaget ligger lönerna för AT-läkare i Norrbotten bland de högre i Sverige. Desamma gäller lönerna för ST-läkare som ligger strax efter Region Västmanland som är i topp.

Det sker en förändring för AT-läkare från och med i höst. Det finns behov nationellt att skynda på och förkorta vägen till legitimation eftersom det är kö att få påbörja AT efter läkarutbildningen. Region Norrbotten har därför beslutat att korta AT med tre månader, från 21 till 18, vilket är i enlighet med Socialstyrelsens minimikrav. Det medför att en del moment som inte är obligatoriska försvinner.

Vi vill alla komma tillbaka till det "normala". Vi prioriterar att AT- och ST-läkare ska få en bra och väl genomförd utbildning. Sedan vill vi också att de ska trivas och vilja stanna kvar. När vi är tillbaka i normalläge är fortfarande ovisst. Vi följer utvecklingen och ju längre tiden går, desto tydligare blir framtiden. Vad vi vet säkert är att vi kommer behöva både läkare och våra andra yrkesgrupper i Region Norrbotten framöver.