Vi tror på valfrihet och mångfald i vården

Vi har under åratal, också förra året hyrt in såväl sköterskor, läkare som annan personal för c:a 300 miljoner kronor. Det borde vara väl bekant för de flesta.

Vi har under åratal, också förra året hyrt in såväl sköterskor, läkare som annan personal för c:a 300 miljoner kronor. Det borde vara väl bekant för de flesta.

Foto: Adam Ihse / TT

Debatt2020-07-21 07:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på insändare ”Varför öppna upp för privata vårdföretag?” Skriven av Anders Öberg (S) och Johannes Sundelin (S).

Vi befinner oss just nu i en global Hälso- och sjukvårdskris. Vår personal på Region Norrbotten har gjort ett fantastiskt arbete. Ställt om, gjort om och klarat av att hantera pandemin på ett beundransvärt sätt. 

I dessa skeenden då vi ställer in operationer, planerade insatser och det absoluta fokuset är att klara akuta åtaganden beslutade Regionfullmäktige i juni att uppdra till Regionstyrelsen och nämnderna att i höst redovisa hur pandemin påverkat deras möjligheter att uppnå de mål som är uppsatta för året. Det fick Socialdemokraterna att ställa sig frågan om regionledningen utnyttjar krisen för att privatisera vården i Norrbotten? Svaret på den frågan är nej.

Det är svårt att sia om anledningen till att denna frågeställning uppkommer utifrån det uppdraget samt att de båda också ställt den frågan i regionstyrelsen. Med samma svar: Nej.

Kanske har Anders Öberg och Johannes Sundelin och resten av Socialdemokraterna svårt att hitta en egen politik eller att komma med konstruktiva inspel och därför famlar efter ett halmstrå de hoppas finna? Det är anmärkningsvärt att de båda lyckats missa att Region Norrbotten i många år varit beroende av privata företag inom Hälso-och sjukvården för att hela tiden tillhandahålla den bästa vården för våra medborgare. 

Vi har under åratal, också förra året hyrt in såväl sköterskor, läkare som annan personal för c:a 300 miljoner kronor. Det borde vara väl bekant för de flesta. Region Norrbotten har även före pandemin, köpt bland annat operationer av privata aktörer.  Har man blundat av ideologiska skäl? 

Vårt fokus är att ge våra egna verksamheter förutsättningar att genomföra sina uppdrag, men vi tror också på valfrihet och vi tror på mångfald. Vi tycker att det viktigaste är att våra medborgare får rätt vård, i rätt tid – inte vem som är utförare.