"Vi Inom LO har rätt till bättre arbetsmiljö"

I år fira LO:s 14 medlemsförbund Skyddsombudens dag den 27 oktober. Den förtroendevalda debattörer från Umeå påpekar: "Vi tycker att det behövs fler skyddsombud, men det är inte längre en politisk självklarhet".

2013 omkom två män sedan de fått tjära över sig då de utförde underhållsarbete vid en cistern i koksverket i Luleå.

2013 omkom två män sedan de fått tjära över sig då de utförde underhållsarbete vid en cistern i koksverket i Luleå.

Foto: Jens Bäckström / TT

Debatt2021-10-27 03:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Skyddsombuden är de anställdas utsedda företrädare för att arbetsgivarna ska säkerställa en god och trygg arbetsmiljö på arbetsplatsen. Det är viktigt att tydliggöra att arbetsmiljön trots det alltid är arbetsgivarens ansvar, skyddsombudens uppdrag är att påvisa brister och föreslå åtgärder. Vi tycker att det behövs fler skyddsombud, men det är inte längre en politisk självklarhet.

Det är nämligen inte alla som delar LO:s mening att Sveriges arbetsplatser skulle bli otryggare, tystare och farligare utan skyddsombud. Det finns politiska krafter bland högerpartierna i riksdagen som helt vill ta bort de regionala skyddsombuden, vilket även är något Svenskt Näringsliv varit inne på. Vi vill att de ska veta att dem är en minoritet, och därför firar alla LO:s 14 medlemsförbund Skyddsombudens dag varje år.

Skyddsombudens dag är en dag när vi inte bara ska tacka skyddsombuden för det viktiga arbete dom utför. Vi lyfter också vad som behöver göras ytterligare för att förbättra arbetsmiljön på våra arbetsplatser. 

Det handlar mycket om kunskap; om lagar, regler och förordningar. Vi har välutbildade skyddsombud men våra arbetsgivare behöver också utbilda sig. Inte minst gäller det den psykosociala arbetsmiljön. Hälften av alla arbetsgivare brister i det förebyggande arbetet enligt Arbetsmiljöverket. 

Lagar är lagar och de ska följas, även när de gäller arbetsmiljö. Varje år dör det människor på sina arbetsplatser, ungefär en i veckan. Ännu fler dör av sjukdomar som uppstår på grund av deras tidigare arbete. Det är en skam för ett modernt samhälle. 

För att det ska upphöra krävs ett systematiskt arbetsmiljöarbete med ett mycket större fokus på att förebygga och göra riskbedömningar. Innan det är för sent. På det sättet får våra skyddsombud rimliga förutsättningar att utföra sitt uppdrag.

Ett tryggt arbetsliv med schysta villkor, välutbildade arbetsgivare och skyddsombud och en företagshälsovård som alla jobbar förebyggande i symbios. Då får vi en bättre arbetsmiljö.

Sök upp ditt skyddsombud och tacka för det jobb hen utför, för dig och alla dina kollegor!