Vi hedrar dödade kvinnor den 25 november

Den 25 november är det FN:s internationella dag för avskaffande av våld mot kvinnor. Kvinno- och tjejjourerna i Norrbotten uppmärksammar dagen.

Under 2000-talet har minst 325 kvinnor i Sverige dödats av en make, sambo, pojkvän eller ex-man. Den 25 november är det FN:s internationella dag för avskaffande av våld mot kvinnor.

Under 2000-talet har minst 325 kvinnor i Sverige dödats av en make, sambo, pojkvän eller ex-man. Den 25 november är det FN:s internationella dag för avskaffande av våld mot kvinnor.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Debatt2021-11-24 07:04
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

25 november, FN:s Internationella dag för avskaffande av våld mot kvinnor, är en sådan dag då kvinnor-och tjejjourer i hela landet stannar upp för att hedra och uppmärksamma att mäns våld mot kvinnor fortfarande idag 2021 existerar och att kvinnor fortsätter att dödas till följd av våldet. Jourerna i Norrbotten håller i år ljusmanifestationer för 15 året i rad för att hedra och minnas de kvinnor som har dödats under åren. Vi kan nu åter igen hålla fysiska manifestationer. 

Under våren hamnade mord på kvinnor högst upp på agendan. Under tre veckor mördade fem män kvinnor som de hade en relation med. Kvinnorna var från Höör, Huddinge, Linköping, Älta och Avesta. Männen greps misstänkta för mord på kvinnorna. Kvinnorna som mördats är fem av många kvinnor som har mördats eller kommer att mördas av en man, som är deras partner eller före detta partner.

Mäns våld mot kvinnor är ett gigantiskt samhällsproblem, som i värsta fall kan sluta med mord. I genomsnitt 15 kvinnor om året har mördats under 2017-2020. 13 kvinnor mördades under 2020. 1 september 2021 har hittills tio kvinnor mördats. 

Varje månad dödas minst en kvinna i Sverige av en man hon älskat och litat på. 

Var tredje vecka dödas i genomsnitt en kvinna i Sverige av en man. Det är fruktansvärda siffror och mäns mord på kvinnor fortsätter. 

Minst 325 kvinnor i Sverige har dödats under 2000-talet av en make, sambo, pojkvän eller ex-man. Det är Aftonbladet som fortsätter att räkna de kvinnor som dödats under 2000-talet, och även barnen som lämnats.

Sandra i Göteborg knivhöggs till döds av ex-pojkvännen, Sylvie i Stockholm sköts av maken med ett jaktgevär, Tanya i Färila sköts av sambon i magen med ett hagelgevär, Hala i Stockholm sköts i huvudet av maken. Kvinnorna mördades under 2020 och alla efterlämnar minderåriga barn.

Kvinnorna som hänsynslöst och bestialiskt mördats, är bara några av alla de kvinnor som har mördats under åren. Varannan kvinna som mördats ville lämna sin make, sambo eller pojkvän. De mördades för att de ville lämna en relation med svartsjuka, kontroll, hot och våld. De mördades, fast de i många fall hade bett om hjälp och var själva övertygade om att de kommer att dö. 

I kvinnojourerna ser vi med vanmakt på att kvinnor inte tagits på allvar, när de innan de dödats sökt hjälp hos myndigheter. De har berättat om mannens svartsjuka, kontroll, hot och våld. Varningssignalerna har inte tagits på allvar. Morden hade kunnat förhindras genom att myndigheterna tagit signalerna på allvar, både från kvinnorna som dödats och från männen som dödat dem.

Minst 283 minderåriga barn har förlorat sin mamma i ett mord eller dråp under 2000-talet. 104 barn var hemma. 57 barn såg mordet. Minst sju barn hittade sin mamma död. För de flesta barnen var det pappa som dödade deras mamma. Var tredje minderårigt barn har sin morddömda pappa som vårdnadshavare. Pappan kan fortsätta att styra över barnets liv från fängelset. För barnen har en fruktansvärd mardröm blivit verklighet, när deras mamma dödats. De har vuxit upp med våld i hemmet och fruktat för sin mammas liv.

I kvinnojourer och tjejjourer räddar vi liv!

Till kvinnojourerna kommer tjejer, och kvinnor med sina barn som tvingats fly från en man som utsatt dem för kontroll, hot, våld och övergrepp. De får en fristad i våra skyddade boenden. De får stöd, trygghet, värme och gemenskap. De får stöd i att återfå sin självkänsla och sitt människovärde. De får stöd i att bearbeta vad de upplevt. De får stöd i att komma tillbaka till ett liv utan våld. Barnen får lugn och ro, slipper rädsla, skrik och våld. De blir glada och trygga efter en tid i det skyddade boendet. I jourerna har vi en unik kompetens och erfarenhet av 40 års arbete med stöd och skydd till tjejer, kvinnor och deras barn som utsätts för mäns och killars våld.

Vi ser förändring. Vi gör skillnad. Vi räddar liv!