En del av den svenska modellen är generella och starka trygghetsförsäkringar. De finns där för att samhället ska vara som starkast när man som människa behöver det som mest. Förutom att det är humant så har det också visat sig vara en väldigt smart investering. Trygghet skapar trygga människor. När man är trygg vågar man se på förändring med tillförsikt och mod. Det gör att man får lättare att hitta tillbaka till där man var innan man blev sjuk eller förlorade sitt jobb. Man behöver helt enkelt inte krascha med de enorma konsekvenser det innebär för både den som drabbas och de som är närstående.
Bland det första regeringen Reinfeldt gjorde när den tillträdde 2006 var att slå mot just våra gemensamma trygghetsförsäkringar. Det gjorde man av flera anledningar. En av dem var att försvaga fackföreningsrörelsen. En annan att, ur ett ideologiskt drivet perspektiv, kratta manegen för en utveckling mot mer privata och individuella försäkringar. En tredje anledning till att slå mot försäkringarna var att hitta finansiering till de massiva skattesänkningarna som gick under namnet jobbskatteavdragen. Pengar som borde gått till arbetslösa och sjuka gick helt plötsligt till skattesänkningar där de redan rika fick absolut mest.
För att komma tillrätta med en del av de uppenbara problem som finns med sjukförsäkringen tillsatte den nuvarande regeringen en utredning, under ledning av Claes Jansson, med syfte att skapa en tryggare försäkring med individens behov i större fokus. Utredningens slutbetänkande kom 29/4 i år. Den adresserar många av de mest orimliga konsekvenserna av ett en otillräcklig försäkring. Bakom statistiken och siffrorna finns människor av kött och blod. En syster, en mor, en pappa eller en son. Människor som förlorat sin trygghet och framtidstro. Låt oss nu vara med och ge den tillbaka till dem. När förslaget om en stärkt sjukförsäkring läggs på riksdagens bord är det upp till bevis. Vill man, eller vill man inte rösta för en värdig och trygg sjukförsäkring