Vi behöver både utbildning och integration

Debatt2021-05-26 08:41
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Investeringsboomen i norra Sverige handlar om mycket mer än Northvolt i Skellefteå och Green Steel i Boden. LKAB aviserar investeringar på uppåt 400 miljarder under en 20-årsperiod. SSAB övergår till fossilfri stålproduktion. Elproduktionen i regionen ska fördubblas och storskalig produktion av vätgas ska startas. Till allt detta krävs även ny infrastruktur som vägar, bostäder, el- och VA-nät, affärer och samhällsservice. 

Tillsammans ger det, enligt regeringens egen samordnare, en möjlig befolkningsökning på 100 000 invånare i Norrbotten + Skellefteåregionen. Den arbetskraft som behövs är mycket mer än de 3 000 som beräknas behövas till Northvolt och ytterligare 2 000 till Green Steel plus några tusen jobb hos underleverantörer. De flesta nya jobben kommer att skapas i alla andra samhällssektorer som följer av en växande befolkning.

Mycket kan täckas av vår egen svenska befolkning genom inflyttning söderifrån men även södra Sverige kommer att få arbetskraftsbrist framöver. Jag är övertygad om att vi behöver invandring också.

Vi behöver satsa mera på både utbildning och integration. Då kan vi inte, som idag, ha en politik som aktivt försvårar integration. Förslagen att göra tillfälliga uppehållstillstånd till huvudregel och att stoppa splittrade familjer från återförening är dåliga och borde skrotas. Vi ska tillvarata de ungdomar som vi utbildar och exempelvis inte deportera afghanska ungdomar efter fullgjort gymnasium.

Bostadsfrågan tror Ejderberg kommer att lösas ”efter hand”. Det tvivlar jag starkt på. Speciellt med tanke på regeringens planer på att införa marknadshyror i nyproduktion.

För 100 000 nya människor i den här regionen kan det krävas upp till 40 000 nya bostäder. För att förstå hur marknadshyror fungerar så kan man ta en titt på bostadsrätterna där det är marknaden som styr prissättningen. 

I Skellefteå har priserna på bostadsrätter stigit med 346 procent de senaste tio åren (Aftonbladet 14 maj). Om samhället tillåter fastighetsägarna att fritt bestämma hyran i nyproduktionen så kommer kommuner med bostadsbrist eller förväntad bostadsbrist att drabbas av rejäla hyreschocker. Följden kan bli ökad trångboddhet och en stor andel arbetskraft som veckopendlar samtidigt som dom bor kvar och betalar sin skatt i kommuner söderut. 

Därför behövs en bostadspolitik som ger oss möjlighet att bygga många nya, främst hyresrätter, till rimliga hyror.