Svar till Thomas Söderström, vars debattinlägg "Luleå har struntat i Porsön för länge" publicerades i Kuriren 18 september.
Thomas Söderström lyfter i en insändare en viktig fråga för Luleås utveckling, att alltför många studenter väljer att lämna Luleå efter sina studier. Det är en problembild vi alla delar. Och vi ser också alla de möjligheter Luleå tekniska universitet med sina studenter ger Luleå och vikten av att vi tillvaratar dessa.
Jag är övertygad om att vi aldrig kommer att kunna luta oss tillbaka och säga att vi är nöjda med vad som görs. Det vi ändå nu tillsammans kan glädja oss åt är att vi äntligen ser konkreta planer på åtgärder på Porsön i syfte att lyfta den fysiska miljön och göra den mer attraktiv. Bland annat planeras för en upprustning av belysning av Porsöcentrum.
Luleå kommuns insatser är viktiga men inte ensamt avgörande för huruvida studenterna stannar i Luleå. Den stora potentialen ligger i att näringslivet i Luleå och regionen etablerar ännu närmare kontakt med Luleå tekniska universitet och studentkårerna. Det kan göras på många sätt. Vetenskapens hus är ett mycket bra exempel på vad man kan göra, men vi behöver mer. Exempelvis borde fler framgångsrika företag från Luleå och Norrbotten få möjlighet att komma som föreläsare till olika utbildningar. Fler företag borde också kunna nyttja möjligheten att ta in exjobbare och studentmedarbetare.
Studenternas bild och kunskap om Luleås mångfacetterade och spännande arbetsmarknad behöver utvecklas för att i högre grad stämma med verkligheten. I Luleå finns stora möjligheter till att utveckla sin talang både inom befintlig arbetsmarknad, men också som entreprenör och innovatör. Luleå ligger i en av Europas mest innovativa och kreativa regioner. Det är något som vi tillsammans bör bli bättre på att beskriva och involvera studenterna i.Luleå kommun kan så klart dra sitt strå till stacken och gör det också. Genom vårt nära samarbete med studentkårerna och universitetet skapar vi många möjligheter såsom praktikplats, mentorskap eller spännande exjobb. Möjligheter till att vara studentmedarbetare finns också.
Nej, det är inte försent, som Thomas antyder. Hur kan det vara det? Hur kan vi som politiker ge upp och säga att det är för sent? Vi kan aldrig ge upp tron på att skapa förändring, tron på att vi genom kloka och långsiktiga vägval kan skapa en positiv utveckling.
Studenterna ska veta och känna till vilka fantastiska karriärmöjligheter som finns i Luleåregionen. I den frågan är vi flera aktörer som kan göra mer och det är mycket angeläget, men inte för sent!
Lenita Ericson, kommunalråd