Könsstympning innebär att man skär bort, skadar eller syr ihop delar av det yttre könsorganet. Ingreppet innebär stora risker för flickans hälsa, som trauma, infektioner, kronisk smärta, komplikationer vid förlossning och ibland leder det även till döden. Det är främst flickor under 15 år som utsätts för ingreppet.
Trots att riskerna är så stora och att FN har som mål att stoppa det, visar omfattningen att det inte är en tillräckligt prioriterad fråga. Men för flickors liv och hälsa krävs det att könsstympning lyfts upp på den globala agendan.
Förutom de många fysiska och psykiska konsekvenserna så handlar det om samhällets syn på unga flickor.
Könsstympning är inte begränsat till en specifik religion eller kultur, utan är ett tecken på djupt rotad ojämställdhet där gamla traditioner och värderingar gör att övergreppen fortsätter.
I vissa fall ses det som ett nödvändigt ingrepp för att en flicka ska bli kvinna och en förutsättning för att hon ska kunna giftas bort. Barnäktenskap leder i sin tur till att flickor riskerar att tas ur skolan ,utsättas för våld och föder barn trots att de själva bara är barn.
Könsstympning är alltså inte bara ett grovt övergrepp mot flickor, utan också ett globalt jämställdhetsproblem. Därför kräver vi att man stärker flickor genom att se till att de får ökad kunskap om sina rättigheter.
Plan International arbetar för att förändra attityder, beteenden och normer. Vi arbetar också för att beslutsfattare både på nationell och global nivå ska införa, stärka och följa lagar som motverkar könsstympning. Det kan utrotas under en enda generation med rätt åtgärder och att fler står upp för alla flickor som utsätts.
Vi måste försvara flickors rätt att själva bestämma över sina kroppar. Vi kräver förändring och nolltolerans mot könsstympning, är du med oss?