Taiwan var medlem i Internationella kriminalpolisorganisationen, Interpol, från 1961 till 1984, då organisationen erkände Peking som Kinas legitima regering. Utifrån sin ”ett Kina-princip,” där Taiwan beskrivs som en del av Kina, hävdar Kina sedan att Taiwan inte kan ansluta sig till internationella organisationer vars medlemskap kräver statsstatus – inklusive Interpol.
Detta går tillbaka till 1971, då FN:s 26:e generalförsamling antog Resolution 2 758 för att lösa frågan om Kinas representation i FN. Det ledde till att Republiken Kina (Taiwan) lämnade FN och att Folkrepubliken Kina tog dess plats. Resolution 2 758 ger dock inte Kina rätt att representera Taiwan i FN-systemet och nämner inte heller att Taiwan skulle vara en del av Kina.
Vid Europaparlamentets plenum den 22 oktober höll exempelvis Nicolas Schmit, EU-kommissionär med ansvar för sysselsättning och sociala rättigheter, ett tal å vice kommissionsordförande Josep Borrells vägnar om Kinas feltolkning av Resolution 2 758 och landets fortsatta militärprovokationer runt Taiwan. Det är första gången som EU-kommissionen intar en så offentlig ståndpunkt i frågan. Även Sveriges tidigare utrikesminister Tobias Billström nämnde ämnet i maj i år: ”Regeringen stödjer Taiwans deltagande i alla internationella sammanhang där ett deltagande är meningsfullt.”
Om vi nu vänder oss till Interpols stadgar så slår artikel 2 fast att ”[Interpols] mål är att säkerställa och främja största möjliga ömsesidiga bistånd mellan alla polismyndigheter.” Och enligt artikel 6 i arbetsordningen för Interpols generalförsamling kan ”polisorgan som inte är medlemmar i organisationen [...] inbjudas att delta i generalförsamlingens sessioner som observatörer.” Taiwans ansökan att delta som observatör i generalförsamlingen är därför både lämplig och rimlig.
Sett till landets förmåga att upprätthålla lag och ordning och dess vilja att samarbeta internationellt uppfyller nämligen Taiwan alla kriterier för observatörsstatus. Enligt Numbeos säkerhetsindex är Taiwan det fjärde tryggaste landet i världen och har den fjärde lägsta brottsfrekvensen bland 146 länder – slaget endast av Andorra, Förenade Arabemiraten, och Qatar. Taiwans attraktiva pass möjliggör vidare visumfri resa till mer än 160 länder runt om i världen. Detta har dock lett till ett flertal fall där kriminella grupper bedriver illegal handel med passen utomlands.
Tyvärr hämmas Taiwans gränskontroller och bekämpning av gränsöverskridande brottslighet som terrorism och människohandel allvarligt av bristande åtkomst till Interpols databas över stulna och bortkomna resehandlingar och Interpols I-24/7-system, där underrättelseinformation delas i realtid. Taiwans frånvaro från Interpols möten, verksamhet, och utbildningar har också skapat betydande luckor i det globala nätverket för säkerhet och terrorismbekämpning.
Taiwan besitter en uppriktig önskan om att bidra till de globala insatser som Interpol leder för att skapa en säkrare värld. Brottsbekämpning är ett uppdrag och ansvar som alla länder delar. Interpol bör stå upp för principen om en organisation bortom politiken och stödja samarbete mellan Taiwans polis och dess motsvarigheter runt om i världen. Taiwan bör också beviljas observatörsstatus vid Interpols 92:a generalförsamling i Glasgow 4-7 november 2024. Tillsammans leder dessa steg till att vi kan skydda, främja, och förbättra global säkerhet och rättvisa.