Vänsterstyret ger ekonomiska problem

I den nuvarande ekonomiska situationen är det uppenbart att världen, inklusive Sverige, står inför utmaningar av betydande omfattning.

Det rödgröna styret i Luleå lyckas inte prioritera rätt och använda kommunens medel på rätt sätt, menar debattören.

Det rödgröna styret i Luleå lyckas inte prioritera rätt och använda kommunens medel på rätt sätt, menar debattören.

Foto: Pixabay

Debatt2024-04-12 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Både privatpersoner och offentliga institutioner kämpar för att hantera de ekonomiska påfrestningarna. Familjer har begränsade ekonomiska resurser och tvingas vara försiktiga med sina utgifter, även när det gäller mat och andra grundläggande behov. Samtidigt påverkas också näringslivet, kommuner och regioner av den ekonomiska nedgången.

Det är mot denna bakgrund som det finns en ökad efterfrågan och förhoppningar om att regeringen ska tillhandahålla ytterligare ekonomiskt stöd till regionernas budgetar. Detta har redan skett, där Norrbotten tilldelades en del av de sex miljarder kronor regeringen tillförde.

Ett konkret exempel på de utmaningar som kommuner möter kan ses i Luleå, där infrastrukturbudgeten har minskat under de senaste åren. Det senaste året överskreds infrastrukturbudgeten med 26%, vilket motsvarar cirka 55 miljoner kronor. En ursäkt som ges är inflationen, vilket gör det svårt att planera och budgetera för kommunens behov. Trots detta har inflationen inte varit på dessa nivåer under de senaste åren.

När Moderaterna tar upp denna fråga viftas det ofta bort med att man inte presenterar några alternativa förslag. Det är dockviktigt att notera att även om Moderaterna inte har majoritet i Luleå, har partiet fortfarande ett ansvar att peka på brister och föreslå lösningar. Ett förslag är att införa en kontinuerlig ekonomisk granskning av infrastruktur och service för att säkerställa att pengarna används på ett effektivt sätt och till de mest nödvändiga områdena.

Med tanke på att kommunen förväntas växa till 100 000 invånare kommer kostnaderna för infrastruktur att öka ytterligare. Det är av avgörande betydelse att dessa resurser används på ett strategiskt sätt för att möta de växande behoven, inklusive avlopp, förskolor, järnvägar och hamnar. Särskilt med tanke på att vi nyligen blivit medlemmar i Nato och förväntas kunna säkerställa en välfungerande infrastruktur, särskilt när det gäller transporter av livsnödvändigheter.

Det är viktigt att prioritera rätt i dessa ekonomiskt svåra tider för att undvika att underskotten blir ännu större och för att undvika negativa konsekvenser för andra viktiga industrier som redan är under press. Svårigheter med att upprätthålla vägar och järnvägar kan leda till allvarliga problem som påverkar samhällets välfärd och tillväxt på lång sikt. Därför är det nödvändigt att agera ansvarsfullt och strategiskt för att hantera de ekonomiska utmaningar som vi står inför.