Men för att kunna säkra kompetensförsörjningen krävs att attraktiviteten stärks så att fler av Sveriges Lärares medlemsgrupper vill fortsätta verka inom de kommunala och regionala huvudmännens avtalsområde.
Sveriges Lärare i Norrbotten är fortsatt beredda att bidra till verksamhetens bästa, men politiken och arbetsgivarna både nationellt och lokalt behöver ge rätt förutsättningar för våra yrkesgrupper. Förutsättningarna för att kunna bedriva verksamhet med hög kvalitet utifrån de lagar och läroplaner som reglerar en stor del av vår verksamhet måste avsevärt förbättras.
Ett centralt område där huvudmännen behöver ta sitt ansvar är löneläget för Sveriges Lärare i Norrbotten. Att vara behörig och där det krävs legitimerad måste märkas i lönekuvertet. Löneläget är för lågt i relation till andra jämförbara yrkesgrupper utifrån ansvar, utbildning och komplexitet. Löneutvecklingen under hela yrkeslivet är för svag och erfarenhet värderas inte. Det är tydligt att löneutvecklingen för erfarna lärare, förskollärare och studie- och yrkesvägledare behöver förbättras och inte som nu nästan avstanna. Ett annat verktyg som Sveriges Lärare anser vara användbart för att behålla och värna om våra erfarna medlemmar är 80/90/100-modellen som innebär att en person arbetar 80 procent, men får behålla 90 procent av lönen och tjäna in tjänstepension på 100 procent.
Sveriges Lärare i Norrbotten yrkar på att de kommunala och regionala huvudmännen:
- Uppvärderar och prioriterar lönerna för våra medlemsgrupper
- Säkrar att tidigare lönetapp gentemot övriga arbetsmarknaden åtgärdas genom att den lokala löneökningstakten säkras, minst i nivå med arbetsmarknadens märkessättning för 2023 och 2024
- Definierar, utökar och garanterar lärares planeringstid respektive tid till för- och efterarbete.
- Säkerställer att all dokumentation minskas – all dokumentation utöver den som de nationella styrdokumenten kräver ska bestämmas av lärare, förskollärare och studie- och yrkesvägledare själva.
- Bevakar och reglerar att barn- och undervisningsgrupper inte blir för stora i förhållande till antal förskollärare och lärare i olika verksamhetsformer.
- Ser över studie- och yrkesvägledares arbetssituation, bland annat genom att antalet elever de har att vägleda regleras.
Vi är beredda att utifrån de förutsättningar som finns hos respektive huvudman komma med väl underbyggda synpunkter på hur ovanstående förutsättningar kan förbättras i vårt län och hos varje huvudman. Är de kommunala och regionala huvudmännen beredda att möta upp de behov av förbättringar som finns?