I år firar FN-organet Unesco 75 år. Sverige har varit medlem sedan 1950 och Unesco finns idag över hela Sverige.
I norra Norrland finns tre världsarv: Gammelstads kyrkstad, Laponia och Struves meridianbåge. Utöver dessa finns även biosfärområdet Vindelälven-Juhttátahkka, där man tar fram lokala lösningar på globala problem för att främja hållbar utveckling. Sammanlagt finns ett 50-tal Unesco-relaterade verksamheter, från världsarv till forskningscentrum, i Sverige.
Sverige är idag en av de största givarna till Unesco och organisationen är en viktig plattform för Sverige i det globala arbetet med till exempel jämställdhet, yttrandefrihet och hållbar utveckling. Men vad innebär egentligen medlemskapet på lokal och regional nivå runt om i Sverige?
Bland annat bidrar Unesco-verksamheterna till att bevara värdefulla kultur- och naturmiljöer, skapa förutsättningar för dialog samt att utveckla internationella samarbeten. En studie gjord i Storbritannien ger en fingervisning om vad Unesco-samarbetet kan betyda lokalt – i Storbritannien genererar verksamheterna 1.5 miljarder kronor varje år. Mycket av detta härrör från inkomster från människor som väljer att resa till världsarv och andra Unesco-områden. Pengarna tillfaller därför lokala aktörer. Studien visar också på positiva effekter för samhället i stort.
Gammelstads kyrkstad utanför Luleå är det bäst bevarade exemplet som finns på den traditionella kyrkstad som finns i norra Skandinavien. Världsarvets gestaltningsprogram har länge behövt en uppdatering. Därför bidrog Unesco till att en förstudie kunde göras under sommaren och hösten 2021. I förstudien inventerades programmets alla delar, från belysning till skyltning. Resultatet av förstudien kommer ligga till grund för den framtida revideringen.
Vindelälven-Juhttátahkka, följer nationalälven Vindelälven, som är ett av världens största och nordligaste biosfärområden med urbefolkning. Under hösten har biosfärområdet arrangerat litteraturfestivalen LittFORS, som uppmärksammar mångfald av kulturella uttryck, utveckling av lokalsamhället och besöksnäring samt friluftsliv för alla. Festivalen är unik med ett stort lokalt engagemang och sammanhållning.
I Tornedalen jobbar kommunerna med att få in mätpunkterna i världsarvet Struves meridianbåge i skolundervisningen och i Laponia arbetar man för att bevara och skydda den fantastiska natur som finns i området.
Unesco-verksamheterna och det arbete som utförs i anknytning till dem bygger nästan uteslutande på ett stort lokalt engagemang. Utan de viktiga insatser som görs av ideella organisationer, lokala myndigheter och eldsjälar skulle de inte finnas idag.
Under de senaste 75 åren har mycket skett inom det svenska Unesco-arbetet och vi ser nu fram emot att utveckla arbetet lokalt, nationellt och globalt. Det lokala engagemanget kommer att fortsätta att vara grundbulten i det arbetet.