Öppet brev till Region Norrbottens ledning, politiker och fack inom region Norrbotten
I brist på möjlighet att anonymt kunna uttrycka mina reflektioner i region Norrbottens kanaler använder jag en offentlig där möjligheten finns. Jag önskar att jag inte känt ett behov av att få vara anonym och det bottnar inte i att det är regionledningen som är den direkta orsaken. Det beror på att kollegor och chefer inte vill sticka ut och vara nära den som kritiserar. Att upplevas som att man är mot det som sker, mot regionledningen och inte vill ha förändring. Något som leder till en kraftig kritik från både ledning och politiskt håll
Att regionen inte i längden kan ha ett underskott eller ökande kostnader utan att intäkter ökar i motsvarande takt finns det knappast någon som säger emot. Jag tror att en stor majoritet av oss anställda själva insett att den verksamheten kan bedrivas mer kostnadseffektivt och på ett annat sätt än idag med färre anställda. Men att det ändå skulle kunna bli en organisation som möter de vi ska stödja och en organisation där man löpande utvärderar och förbättrar.
Jag läste ordet tystnadskultur i en artikel i Kuriren (25/2) om omställningen men jag upplever inte att den kulturen finns bland oss anställda. Den finns i fackföreningar, politiken och regionledning.
* Tystnad från politiken. Det verkar det enbart handla om att minska kostnaderna. Att omställningen genomförs i en liten grupp där minimal information om vad som sker är tydligen helt ointressant. Det är en månad kvar och vi anställda vet inte något om vad som väntar! Vem blir utan jobb? Vad kommer man jobba med? Om det är sådant ointresse föreslår jag att ta steget fullt ut och lägga ut administrationen på entreprenad. Vi anställda hamnar då i alla fall i en organisation som sannolikt erbjuder bättre möjlighet till utveckling inflytande.
* Tystnad från regionledningen. Den ledarstil som Anna-Stina Nordmark Nilsson för med sig är något av det värsta man kan råka ut för. Orsaken till att det finns sådana ledare är att det är bekvämt för styrelser som tillfälligt behöver en sopkvast i organisationen. Ledare som inte tar till vara den vilja och kunskap som finns utan toppstyr och kontrollerar den information som ska sippra ut hör inte hemma i organisationer som Region Norrbotten. Varken jag eller mina kollegor visste att vi skulle söka om våra jobb.
* Tystnad från fackföreningar. Det pågår en omorganisation där regionledningen tar fram en ny tjänstekatalog. Alla tjänster ska ersättas av andra. Men det är ju inte ens klart hur vi skall arbeta, hur kan man då veta vilka tjänster som behövs? Det här är kringgående av LAS. Ingen av oss anställda vet om man har kvar jobbet, vilka jobb kommer finnas? Får vem som helst söka jobben, även någon som inte är anställd idag? Upprepar, det är en månad kvar! Hej-å-hå!
Jag önskar ändå att omställningen genomförs så snabbt som möjligt och att den som är tänkt efterträda Anna-Stina Nordmark Nilsson (Per Berglund?) tar över genomförandet. De som blir kvar får helt enkelt ta det vidare och lämna den här eländigt genomförda processen bakom sig.
De flesta myndigheter har tagit bort titlar som direktör och istället valt mer verksamhetsnära titlar. Nog vore det här väl ändå vara ett ypperligt tillfälle? Fast det kanske sipprar ut något snart om vad den nya tjänstekatalogen innehåller när regiondirektören tycker det passar.
Tack för ordet.
Total tystnad kring omorganisationen
Tystnaden kring omorganisationen inom region Norrbotten är kompakt hos ledning, politiker och fack, skriver signaturen Regionanställd i ett öppet brev.
Omställningen i regionen ska snart vara genomförd. Ändå är informationen om vad som väntar minimal, skriver signaturen Regionanställd.
Foto: Elisabeth Hedman
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.