Svar till Jalle Svanberg, Swedish Lapland Visitor’s board och Kent Ögren, Heart of Lapland, vars debattartikel publicerades i Norrbottens-Kuriren 19 maj.
Vattenfalls syfte är tydligt. Vi vill möjliggöra ett fossilfritt liv inom en generation och att öka vår produktion av fossilfri el är en central del i detta arbete. Vindkraften är därför ett växande produktionsslag. Vindkraft bidrar till stor klimatnytta och är ett av de viktigaste energislagen för att vi ska lyckas minska koldioxidutsläppen.
Vindkraft ska byggas på platser med bra vindlägen. Käymävaara är en sådan plats. Vi ansöker nu därför om att få bygga maximalt 58 vindkraftverk med en totalhöjd på upp till 250 meter. Under den flera år långa fasen som föregår en tillståndsansökan genomför vi en rad undersökningar och analyser för att undersöka områdets potential och förutsättningar för en vindkraftsetablering.
Vi arbetar aktivt för att bidra till positiv utveckling inom de områden och samhällen vi verkar i och vi lägger stor vikt vid dialog med de intressenter som kan påverkas av vårt vindkraftsprojekt. Vi har stor förståelse och respekt för att det finns en oro hos några av de lokala företagen och har därför låtit genomföra en oberoende analys gällande en vindkraftsetablerings samhällsekonomiska värde liksom påverkan på näringslivet i kommunen. Här har ett antal företag medverkat i djupintervjuer för att få fram ett så konkret underlag som möjligt.
Vattenfall har efter frågor och önskemål från intressenter lagt in en text i den kompletterande samhällsekonomiska bedömningen om vad som händer med ekonomin i Pajala kommun om besöksnäringsföretagen mot förmodan skulle lägga ner sina verksamheter eller gå i konkurs på grund av tillkommande vindkraft. Det är olyckligt att enstaka meningar nu lyfts ur sitt sammanhang och tolkas som brist på respekt från vår sida. För oss är analysen tvärtom ännu ett verktyg för att, utifrån fakta, hitta och belysa vilka samverkans- och affärsmöjligheter vindkraftsetableringen kan bidra med lokalt. Vi ser fram emot att, med analysen som underlag, fördjupa samtalen med besöksnäringen och ser stora möjligheter till samverkan.
Skribenterna Svanberg och Ögren frågar slutligen om nationens behov av fossilfri energi kan ställas mot att lokala jobb, företag och miljöer reduceras i Pajala. Av erfarenhet vet vi att en vindkraftsetablering kan föra med sig stora lokala och regionala affärsmöjligheter under en vindkraftparks utvecklings-, bygg- och driftsfas, och det finns även forskning som visar att besöksnäringen kan stärkas.
Framtida fossilfri vindkraftsel producerad i Pajala kommun kan komma att bland annat bidra stort till den el som behövs för en ökad elektrifierad gruvdrift, en stabil elförsörjning genom förbättrad infrastruktur och elektrifiering genom exempelvis vårt med samarbete med Kaunis Iron inom det pågående utvecklingsprojektet ”Hållbara tunga transporter i arktiskt klimat”. Utöver detta sker också andra stora omställningsinitiativ i Norrbotten där fossilfri el har en nyckelroll för de planerade investeringarna.
Den ökande efterfrågan på fossilfri i el i norra Sverige gynnar genom detta oss alla. Regionens attraktions- och konkurrenskraft ökar vilket i sin tur leder till nya affärsmöjligheter och arbetstillfällen, direkt eller indirekt kopplat till investeringarna i fossilfri energi.
Avslutningsvis vill vi återigen välkomna till en konstruktiv dialog där vi tillsammans försöker hitta hållbara lösningar för att kunna samexistera. Låt oss hellre kroka arm för att gemensamt orka hålla emot ytterligare klimatpåverkan men också hitta vägar för ökad lokal och regional utveckling, vilket vi på Vattenfall önskar.