Tandläkarbristen – en högt prioriterad fråga

Svar på Peter Malmströms debattartikel om tandvården, införd i Kuriren 22 december.

En beslutad prioriteringsordning, som åligger Folktandvården, gör att vuxna utan allvarliga problem får en lägre tillgänglighet.

En beslutad prioriteringsordning, som åligger Folktandvården, gör att vuxna utan allvarliga problem får en lägre tillgänglighet.

Foto: Tore Meek

Debatt2024-01-03 04:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Bristen på tandläkare och tandvårdsteam är ett stort problem med hög prioritet för oss som politiker och delas med flera glesbygdslän. Här har Folktandvården en mängd aktiviteter för att öka attraktionen till att etablera sig i vårt län – tidiga kontakter med tandvårdsstuderande av alla kategorier, stipendier och vikariat har lockat flera under de senaste åren. Bra handledning under första året efter examen är också en viktig faktor. Dessutom erbjuds goda möjligheter för den som vill specialisera sig. Trots det är det vanligt att nya tandläkare går över till den privata tandvården och verkar inom den fria etableringen. Det innebär att antalet tandläkare inte minskar – vilket är positivt för länet. 

Folktandvården har huvudansvar för gratis tandvård till barn och unga, specialisttandvård och enligt beslutad prioriteringsordning för akuta insatser, tandvård för äldre och de med särskilda omsorgsbehov. När det gäller asylsökande vuxna med behov av akuta insatser gäller en nationell taxa på 50 kronor. I Norrbotten är den insatsen 1,9 procent av den totala tandvårdsinsatsen, en liten ökning i år som bedöms bero på kriget i Ukraina.

För att täcka inlandets och östra länsdelens brist på bemanning har Folktandvården skapat samarbetslösningar med team som ansvarar för fler orter. Dessutom premieras de som reser med lönetillägg och de som tar tjänst utanför tandvårdstäta områdena får högre lön. På det sättet klarar man till stor del högst prioriterade insatserna. 

För vuxna, utan tillgång till tandvård inom rimligt avstånd, kan väntan på undersökning bli för lång. För de med ekonomiska begränsningar kan kostnaderna göra att man avstår. Då kan risken för allvarliga tandvårdsproblem. Folktandvården har ansvar för att informera om vilka rättigheter man har i tandvårdsförsäkringen och att man kan söka privat tandvård även i Finland. Det är också viktigt att sprida kunskap om hur man kan behålla en god tandhälsa. Hälso- och sjukvården ska dessutom uppmärksamma om det på grund av sjukdom kan uppstå risk för sämre tandhälsa. En bedömning som kan vara avgörande för högre prioritering.

När det gäller styrning av tandvård så är det redan en omfattande statlig finansiering. Upprepade tandvårdsutredningar har genom åren påverkat förutsättningarna. Ett statligt tandvårdsstöd förmedlas och regionen ger extra stöd till de med särskilda behov. Regionernas ansvar för förebyggande insatser, akut tandvård och fri tandvård för barn och unga till och med 23 års ålder. En beslutad prioriteringsordning, som åligger Folktandvården, gör att vuxna utan allvarliga problem får en lägre tillgänglighet. Det innebär att vuxna i större utsträckning får vända sig till de privata klinikerna som gör en stor och viktig insats. Regionens beslut att höja ersättning för barn och ungas tandvård och insatser för vuxna med särskilda behov ger förhoppning om mer samarbete även för dessa målgrupper.

Slutligen vill jag påtala att åtgärderna börjar ge effekt men det tar år att återfå den tillgång till tandläkare som tidigare präglade Folktandvården i vårt län och tyvärr förstärker den fria etableringsrätten koncentrationen av tandvårdsteam i storstadsregionerna. Vi behöver hjälpas åt att locka fler att flytta till vårt län och bidra till utveckling av vår tandvård. 
Det är tillsammans vi visar på Norrbottens möjligheter och välkomnar de som vill vara med på den pågående utvecklingsresan i vårt mångfasetterade län.