"Tala med oss i fortsättningen – inte bara om oss"

I samband med samhällsomvandlingen behövs mer resurser för att utveckla kulturen. Debattörerna anser att den ekonomiska bördan inte enbart kan läggas på kommuner och regioner.

Derek Cespedes Barrientos, Jonas Hellman Driessen och Maja Runeberg i föreställningen Klossarna, på Norrbottensteatern i augusti förra året.

Derek Cespedes Barrientos, Jonas Hellman Driessen och Maja Runeberg i föreställningen Klossarna, på Norrbottensteatern i augusti förra året.

Foto: Norrbottensteatern

Debatt2023-12-15 04:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Nyligen gick företrädare för akademi och kulturliv ut i ett öppet brev till skolminister och utbildningsutskott och tryckte vältaligt på kulturens värde och de estetiska ämnenas centrala del i samhällsbygget. Men, varför i svepande ordalag yttra sig om ”Norrland” som ett negativt exempel? 

Citat: ”Den gröna omställningen och industrisatsningen i Norrland är ett typiskt exempel på att det inte räcker med effektiva, rationella lösningar för få folk att vilja bo, arbeta och leva på en ny plats. Städer utan teatrar, musikscener och attraktiva mötesplatser lockar ingen.”

De som har skrivit under det öppna brevet har sin hemvist i Mälardalen och söderut. Vi vill påpeka följande:

1. Den gröna omställningen, industrisatsningen i norr och det enorma kompetensbehovet handlar huvudsakligen om följande orter: Skellefteå, Piteå, Luleå, Boden, Malmfälten och Kiruna. I Almegas rapport ”Den gröna omställningen i norra Norrland” beskrivs att de närmaste 20 åren kommer det att skapas 50 000 nya jobb och detta i en region som redan har högre sysselsättning än resten av landet. 

2. Flera av orterna i norr har ”teatrar, musikscener och attraktiva mötesplatser”, men har ändå svårt att attrahera ny kompetens. 

3. På Regionfaktas hemsida (2022 års siffror) så kan vi se att kommuner och regioner i norra Norrland satsar mycket på kultur i förhållande till sin folkmängd. Snittet för regioner i Sverige är 622 kronor per invånare i driftskostnader. Region Norrbotten satsar näst mest i landet med 975 kronor/invånare och Region Västerbotten fjärde mest med 800 kronor/innevånare. Som jämförelse lägger Region Stockholm mindre än hälften med 230 kronor/invånare. Alla de berörda kommunerna i den gröna omställningen satsar väsentligen mer kronor per invånare på kulturverksamhet än genomsnittet i landet. Kiruna satsar 2826 kronor medan Skellefteå och Luleå satsar drygt 2000 kronor vardera per invånare på kulturverksamhet, där exempelvis snittet för kommunerna i Region Skåne ligger på drygt 1400 kronor/invånare.  

I Infostats senaste kommunrankning över bästa kommun att leva i, så placerar sig också flera av de ovan nämnda orterna mycket högt i listan över Sveriges 290 kommuner; Luleå (1), Skellefteå (16), Piteå (18), Boden (22), Kiruna (88) och Gällivare (110) Det ska beaktas att Gällivare och Kiruna rankas som attraktiva kommuner trots att hela stadsdelar nu rivs och förflyttas för att bereda mark för ytterligare mineralutvinning. I Kiruna invigdes kulturhuset Aurora år 2022 och i Gällivare är ett kultur- och aktivitetshus under byggnation.

Vi som är verksamma i norr arbetar med att utveckla kulturlivet och att göra vår del av landet till ett attraktivt samhälle. I samband med samhällsomvandlingen behövs mer resurser för att utveckla kulturen, men vi menar att den ekonomiska bördan inte enbart kan läggas på kommuner och regioner. Staten, industrin och i synnerhet de tre statliga industrijättarna LKAB, SSAB och Vattenfall, måste ta ett väsentligen mycket större ansvar för hela samhällsutvecklingen. De enorma värden som skapas i norr bör rimligen också återinvesteras i annat än industriell infrastruktur.

Slutligen, vi önskar att akademi och kulturliv söderut fortsättningsvis talar med oss och inte om oss, så att vi tillsammans kan verka för ett starkare kulturellt ekosystem. Vi är inte betjänta av illa informerade nidbilder.