Tåget behöver inte vara så krångligt

I våra nordiska grannländer är kundservicen för tågresenärer överlägsen den som finns i Sverige. Inspireras av det, ber debattören.

SJ bör i egenskap av landets stora tågoperatör gå före och tillförsäkra resenärer en god kundservice.

SJ bör i egenskap av landets stora tågoperatör gå före och tillförsäkra resenärer en god kundservice.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Debatt2024-06-19 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

SJ har stängt samtliga sina resebutiker och tagit bort samtliga biljettautomater på stationerna runt om i Sverige. Det går endast att köpa biljetter via telefon dagtid på vardagar mellan 08.00 och 17.00 samt via hemsidan och app. 

Det finns lounger på Stockholm C, Göteborg C och Malmö C. Dessa har endast förstaklass resenärer tillgång till. Dessa lounger bemannas av SJ-personal som även sköter kundservice på dessa stationer. De flesta länsbolag säljer inte SJ biljetter. Bland annat har försäljningen av SJ-biljetter upphört hos Skånetrafiken.

Detta är mycket märkligt då det går att köpa en Resplusbiljett. Resplusbiljett innebär en kombinerad resa som består av två eller flera trafikföretag med minst ett byte. Till exempel exempel en resa mellan Trelleborg och Stockholm. Då reser man med Skånetrafiken till Malmö C och därefter med SJ till Stockholm C. Det bör finnas en gemensam försäljning för all kollektivtrafik i hela Sverige där det även finns möjlighet att köpa internationella biljetter. 

I dag finns ett gemensamt biljettsamarbete "Norrlandsresan" mellan de fyra nordiska länen. Tidigare fanns Sydtaxan som innebar ett gemensamt biljett samarbete mellan de sydligaste länen. Det finns inte längre. Det bör bli bättre kundservice på de stora knutpunkterna. I Danmark har DSB, motsvarigheten till SJ, försäljning på huvudbangården i Köpenhamn, Odense och Århus. På dessa orter går det att köpa internationella biljetter. På huvudbangården finns det mängder av automater. 

På Kastrups flygplats finns det en informationsdisk bemannad av personal från DSB. Det finns 19 automater för inrikes trafik. Skånetrafiken har fem automater. I Norge är landets kollektivtrafik samlat i organisationen "En tur" som ägs av Samferdseldepartementet, motsvarighet till Landsbygds -och infrastrukturdepartementet i Sverige. Alla trafikslag skickar information till En turs databas. Dessutom finns det bemannade försäljningsställen på Oslo S, Gardemoens flygplats utanför Oslo, Bergen, Stavanger och Trondheim. Samtliga dessa säljer även internationella biljetter och har varierat öppethållande. I Finland går det att köpa biljetter manuellt i Helsingfors och Tammerfors. 

Allt detta bör vara möjligt även i Sverige.