Runt om i världen ser vi hur olika krafter ifrågasätter oberoende journalistik och gör medierna till ett slagträ i den politiska debatten. Vi ser även här hemma i Sverige hur medierna, och då kanske särskilt public service, ifrågasätts. Saklig kritik är en sak, den diskussionen tar vi gärna, men det vi ser idag tycks många gånger snarare vara ett ifrågasättande av de fria mediernas roll i samhället.
Men vi som företräder medierna i Norrbotten ser också något annat. För samtidigt som kritiken mot medierna ibland kan tyckas högljudd, visar undersökningar och prenumerationssiffror en helt annan verklighet.
Nyligen kom en undersökning från SOM-institutet där svenskarna tillfrågades om förtroendet för de svenska mediernas innehåll under coronavåren. I den uppvisar SVT smått historiska siffror. Hela 81 procent av de tillfrågade anger att de har ganska eller mycket stort förtroende för SVT:s innehåll. Aldrig tidigare har ett mediebolag i en SOM-mätning fått en så hög notering för sitt innehåll.
Och det höga förtroendet för SVT skär rakt genom publiken, oavsett de svarandes ålder, kön, politisk preferens eller bostadsort.
Samma undersökning visar också på fortsatt mycket högt förtroende för Sveriges Radio, ett förtroende som legat stabilt högt under lång tid. Undersökningen visar, i kombination med den kraftigt ökade lyssning som Sveriges Radio sett under pandemin, att många söker sig till Sveriges radio i tider av kris, precis som vi såg vid exempelvis terrordådet på Drottninggatan eller de stora bränderna sommaren 2018. Just denna undersökning visar också att i grupper där förtroendet tidigare har varit lägre, till exempel bland boende utanför storstäderna, har förtroendet för Sveriges Radio ökat och ligger numera på 78 procent. Nedbrutet på partisympatier går det också att se en ökning bland de personer som röstar på SD, V och C.
Oberoendet har naturligtvis en central roll i dessa förtroendesiffror. De tre public service-bolagen ägs av en särskild förvaltningsstiftelse och den public service-avgift som samlas in via skattsedeln är inte en del av den årliga statsbudgeten. Något som säkerställer ett oberoende från både statsmakter och kommersiella intressen.
Även hos de lokala tidningarna i Norrbotten, inom Norr Media, kan vi se hur publiken strömmar till, inte minst för att få information om den pandemi vi är mitt uppe i och hur den påverkar det lokala samhället. Norr Media finns på plats i nästan alla Norrbottens kommuner för att skildra händelser och lyfta fram människor från hela länet. Även i tidningarnas spridningsområde ser vi hur allt fler väljer att läsa tidningarna via sajter och appar. Fler är också beredda att betala för journalistiken – ett bevis på tidningarnas betydelse för norrbottningarna.
Norr Media ägs av NTM som är ett stiftelseägt företag, vars syfte är att bedriva lokal journalistik och där en eventuell vinst ska gå direkt in i verksamheten och till den journalistik som möter läsarna varje dag. Det fria ordet är grunden för verksamheten och uppdraget är att granska samhället och dess makthavare och på så sätt bidra till ett demokratiskt och öppet samhälle.
Men varför är det då oberoendet man väljer att angripa när medierna ska kritiseras?
Jo, därför att i en värld där vanlig granskande journalistik av vissa betraktas som ”fake news” oskadliggörs också journalistikens granskande makt. Om oberoendet kan ifrågasättas genom löst tyckande gungar också marken varpå journalistiken vilar.
Tycker du att det är viktigt med fri och oberoende journalistik? Då tycker vi att du ska prenumerera på någon av Norrbottens lokaltidningar, köpa ett magasin eller ta del av det stora utbud som public service-medierna erbjuder.
Vi behöver fler perspektiv, inte färre och detta säkerställs bäst i ett medielandskap där både kommersiella medier och public service verkar sida vid sida och bidrar med oberoende journalistik som gör skillnad.
Mediernas självständighet och oberoende får aldrig tas för givet.