Sverige har varit världens mest jämlika land. Det är vi inte längre. Men med kloka politiska prioriteringar kan vi bli det igen.
Några lever gott och har mycket makt över sina liv. Andra lever knapert i maktlöshet. Skillnaden mellan dessa grupper – ojämlikheten – har ökat i Sverige. Faktiskt mest i hela västvärlden de senaste 20 åren. Och där ojämlikhet frodas växer samhällsproblem som ohälsa, kriminalitet och dåliga skolresultat.
Trots det tas politiska beslut som ökar ojämlikheten, som att ta bort värnskatten. En skatt bara de med högst inkomster betalar. Att värnskatten slopas innebär för Norrbottens län att 4500 personer får dela på 50 miljoner kronor, medan skattesänkningen i Stockholms län är hela 3 miljarder kronor.
I en kommun som Överkalix innebär slopandet av värnskatten att 19 personer (eller 0,7 procent av den vuxna befolkningen) får sänkt skatt. Det kan jämföras med Sveriges rikaste kommun, Danderyd, där var femte vuxen får sänkt skatt.
Den politiska färdriktningen har under flera olika regeringar varit ofördelaktig. Det är vanligt folk som får betala priset. Vad Sverige istället behöver är breda reformer som bekämpar ojämlikheten. I LOs jämlikhetsutredning presenterar vi en rad konkreta förslag. Här följer några.
Ny skattepolitik. Det behövs en generell översyn, men avgörande för att öka jämlikheten är att kapitalinkomster, så som räntor, utdelningar och vinster, beskattas mer rättvist. En vanlig arbetare betalar ofta betydligt högre skatt på sin lön än vad den som har inkomster från kapital betalar. Under de senaste decennierna har flera skatter på kapital och kapitalinkomster slopats eller sänkts kraftigt. Skatteundantagen som gynnar höginkomsttagare måste tas bort.
Jämlik skola. Föräldrarnas bakgrund har störst betydelse för hur bra en elev lyckas i skolan. Underkänt betyg för en skola som ska utjämna, inte spä på, orättvisa skillnader. För att alla elever ska lämna skolan väl rustade för livet och arbetslivet föreslår LO bland annat att skolvalet görs mer rättvist, skolpengen tas bort och resurser fördelas efter socioekonomi. En satsning på fritids – vad LO kallar lärfritids - med mer personal och fler aktiviteter – skulle bidra till elevernas utveckling.
Bra bostäder till alla. 240 kommuner har bostadsbrist. Men byggtakten är låg, och det som byggs blir dyrt. LO föreslår därför att staten tar ett ökat ansvar för finansieringen, då kan byggtakten öka. I dag är byggkostnaderna höga och konkurrensen låg. Vi föreslår att ett statligt byggbolag inrättas, som kan öka konkurrensen och sänka kostnaderna. Vi vill också öka byggandet av hyresrätter i ägartunga områden. Boendesegregation cementerar ojämlikhet.
LO accepterar inte att vanligt folk får betala, medan rika blir ännu rikare. Sverige har tidigare varit världens mest jämlika land. Och med rätt politiska prioriteringar kan vi bli det igen. Ta tillbaka jämlikheten.
Krister Johansson, ordförande LO-distriktet i Norra Sverige
Bengt-Erik Rolfs, ordförande LO-facken Överkalix