Sverige behöver inte Nato för fred

Att gå med i Nato innebär många års åtagande. Det är först efter 20 års medlemskap frågan om utträde får tas upp och då ska den ställas till USA:s president, som är högsta överbefälhavare över Nato, skriver debattören.

Debattören anser att Nato är en krigsallians och ingen försvarsallians. Bilden är från en stor Natoövning i Tyskland med soldater från elva länder.

Debattören anser att Nato är en krigsallians och ingen försvarsallians. Bilden är från en stor Natoövning i Tyskland med soldater från elva länder.

Foto: Foto: Matthias Schrader.

Debatt2022-05-13 16:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi har sedan några månader sett en intensiv kampanj via media för att gå med i Nato. Huvudsakligen är det bara den ena sidan som får komma till tals. Det existerar ingen kritisk analys eller fördjupade frågor om vad ett eventuellt medlemskap i vad som kallas ”försvarsalliansen Nato” skulle innebära. I den mån något sådant framkommer stämplas det genast som propaganda för Ryssland och försvar av angreppskriget mot Ukraina.

Vi i Kommunistiska partiet menar att Nato är en krigsallians och ingen försvarsallians, som ska tillvarata USA:s intressen världen över.

Nato bildades 1949 och Warszawapakten, som var dess motpol först sex år senare, alltså 1955. Warszawapakten upplöstes 1991 men Nato består och har dessutom utvidgats, främst österut.

Propagandan här i Sverige för medlemskap i Nato framställer att vårt säkerhetsläge kommer att förbättras och att vi liksom Norge och Danmark kommer att få undantag för att Natobaser etableras och därmed också kärnvapen förvaras inom landet.

Men det stämmer inte riktigt. Nato har den senaste tiden pressat norska regeringen till att få etablera fyra nya baser. I maj ska stortinget fatta beslut i frågan.

Om detta drivs igenom så risken stor för att kärnvapen kommer att finnas på baserna, trots att Norge har ett skriftligt undantag om att inga kärnvapen får föras in i landet i fredstid. En Natobas räknas inte som värdlandets territorium utan USA styr helt inom dess baser. Dessutom är den deras policy att aldrig avslöja vilka vapen man för med sig in på andra staters territorium.

I Danmark har USA i år fått igenom ett ramavtal med regeringen om stationering av amerikanska soldater på danskt territorium. Man kan fråga sig var gränslinjen går mellan att stationera amerikanska soldater I Danmark och att etablera en bas. Där ser vi att "undantagen" är mycket sköra och kan komma att ändras beroende på världsläget och USA:s analys av det utifrån sina säkerhetsaspekter.

För den som helt okritisk sätter sin tilltro till USA är Natomedlemskap en logisk slutsats. Men de av oss som har en mer tveksam inställning till USA är kritiska till att stressa fram ett så stort beslut gällande vår säkerhetspolitik för flera decennier framåt.

Sverige behöver inte Nato för fred – Nato behöver Sverige för krig. Nej till svenskt Natomedlemskap.