I början av sommaren redovisade Trafikverket sin översyn av de svenska beredskapsflygplatserna till regeringskansliet (Infrastrukturdepartementet). Att fungera som beredskapsflygplats handlar om att vara redo att agera, att hålla flygplatsen öppnad, på en akut, uppkommen situation där samhällsviktigt flyg under begränsad tid, utanför ordinarie tider, nyttjas.
Samhällsviktiga flygtransporter handlar om resor inom sjukvården, statlig och kommunal räddningsverksamhet som till exempel fjällräddning, sjöräddning, brandbekämpning och/eller brandövervakning, övriga insatser från Myndigheten för Samhällsskydd och beredskap, Polisen, Kustbevakningen, Sjöfartsverket och länsstyrelser samt Försvarsmakten.
Trafikverket kommer i översynen fram till att vita fläckar i dagens geografiska spridning behöver åtgärdas och föreslår därför att antalet beredskapsflygplatser behöver ökas (från dagens 10 till 19) och att det i sin tur förutsätter en anslagshöjning (från dagens 9,5 mnkr till 50 mnkr).
Givet den uttalade ambitionen höjer man på ögonbrynen när man tar del av Trafikverkets förslag. Trafikverket föreslår nämligen att hela Norrlands inland mellan Gällivare och Åre-Östersund lämnas utan beredskapsflygplats! Vi uppmanar därför infrastrukturminister Tomas Eneroth att vid regeringskansliets beredning av ärendet ompröva förslaget och inte lämna Norrlands inland åt sitt öde utan tillgång till beredskap för samhällsviktiga transporter.