Kommunernas särkrav måste upphöra

Hållbart och kostnadseffktivt boende står högt upp på många kommuners önskelistor. Men agerandet går i rakt motsatt riktning, skriver Felicia Pournasiri, regionchef Företagarna Norrbotten, och Kent Johansson, vd Älvsbyhus.

Felicia Pournasiri är regionchef på Företagarna Norrbotten och skriver om att kommunerna måste sluta med sina olika krav på byggföretagen.

Felicia Pournasiri är regionchef på Företagarna Norrbotten och skriver om att kommunerna måste sluta med sina olika krav på byggföretagen.

Foto: Lara Zetterberg

Debatt2024-10-14 02:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Byggbranschen i Sverige står inför många utmaningar – vi behöver bygga mer, snabbare och med hållbara lösningar för framtiden. Trots dessa gemensamma mål möter byggföretag ständigt skiftande krav från kommun till kommun, vilket försvårar deras möjlighet att leverera prisvärda och hållbara bostäder till svenska hushåll.

I Norrbotten och över hela Sverige kämpar företag i byggbranschen med att hantera de olika särkrav som kommunerna ställer vid byggnation. Dessa lokala regler, som ofta går långt utöver nationella byggnormer, försvårar affärsprocesser, skapar onödig byråkrati och hindrar företag från att arbeta kostnadseffektivt och innovativt. Detta leder till stora hinder för tillväxt och utveckling inom byggsektorn.

För att säkerställa en effektivare byggprocess och en sund utveckling för byggföretagen, behöver vi nationella riktlinjer och regler som inte är tolkningsbara.

Detta skulle förenkla byggandet om regelverket skulle vara enhetligt över hela landet. Den komplexitet som skapas av särkrav förhindrar långsiktiga investeringar, hämmar innovation och ökar kostnaderna för såväl företag som kunder.

Vi uppmanar regeringen och kommunerna att:

1. Slopa de kommunala särkraven: Skapa en enhetlig byggnorm som gäller i hela landet för att minska den administrativa bördan och främja en rättvis marknad för alla byggföretag.

2. Främja ökat samarbete mellan kommuner och byggföretag: En närmare dialog och samverkan mellan företag och kommuner skulle minska friktionen och skapa förutsättningar för hållbart byggande utan onödiga hinder.

3. Säkerställ långsiktighet och transparens: Genom tydligare nationella riktlinjer kan byggföretag planera och investera långsiktigt, vilket gynnar både den lokala och nationella tillväxten.

Sverige står inför en bostadsbrist som måste åtgärdas. Det är dags att underlätta för företagen att leverera kvalitativa bostäder till rimlig kostnad och samtidigt driva på innovation inom hållbarhet. Vi tror på samarbete mellan kommuner och näringsliv, men det förutsätter att vi gör det enklare – inte svårare – för företag att verka.