Den 3–7 november håller Socialdemokraterna kongress. Då ska Magdalena Andersson väljas till ny partiledare. Kongressen ska också fatta beslut om fastighetsskattens framtid.
Tio av 26 partidistrikt har motionerat till S-kongressen om höjd fastighetsskatt samt 16 arbetarkommuner och 18 enskilda motionärer. Alla motioner handlar om ökat skatteuttag.
En av dem är Gällivare arbetarkommun som har motionerat om införandet av en progressiv fastighetsskatt baserad på marknadsvärdet. Man anser att en sådan modell skulle ge ”flera positiva effekter”.
För statskassan kanske, men inte för småhusägare i Gällivare och övriga Norrbotten som alla skulle få höjd fastighetsskatt. Precis som alla andra småhusägare i landet.
Att motionen leder till höjd skatt på småhus är lätt förstå. Idag beräknas fastighetsskatten på taxeringsvärdet, som ska motsvara 75 procent av marknadsvärdet. Arbetarkommunen vill att skatten ska beräknas på hela marknadsvärdet istället, det vill säga på 100 procent av värdet. Dessutom vill man att fastighetsskatten ska vara progressiv.
Idag är fastighetsskatten 0,75 procent av taxeringsvärdet, men det finns ett tak. För 2021 är takbeloppet 8 524 kronor.
Det genomsnittliga taxeringsvärdet för ett småhus i Gällivare 2021 är 1,2 miljoner, vilket ger en fastighetsskatt på 8 524 kronor. Men det finns en eftersläpning i taxeringsvärdena och huspriserna stiger.
Enligt Svensk Mäklarstatistik är det genomsnittliga marknadsvärdet på småhus 2,1 miljoner kronor i Gällivare under den senaste 12-månadersperioden. Om vi antar att procentsatsen är oförändrad skulle den genomsnittliga fastighetsskatten för ett småhus i Gällivare öka till 15 750 kronor med arbetarkommunens motion, jämfört med dagens 8 524 kronor.
Om fastighetsskatten dessutom ska vara progressiv kan höjningen bli ännu kraftigare beroende på vilka procentsatser man väljer.
Partistyrelsen yrkar avslag på de många förslagen om höjd fastighetsskatt:
”Förutsägbarheten för människors boendesituation är viktig. Kritiken mot fastighetsskatten handlar sällan om vilja att bidra till det gemensamma, utan om rädslan för att behöva lämna sitt hem eller få mycket högre boendekostnader. På så vis har fastighetsskatten och marknadshyror [på hyreslägenheter] betydande likheter.”
Därefter konstaterar partistyrelsen att ett skattesystem måste ha hög legitimitet, vilket underförstått bara kan tolkas som att höjd fastighetsskatt skulle undergräva legitimiteten.
Villaägarna håller tummarna för att partistyrelsens förslag vinner bifall på kongressen. Men vi oroas av de många motionärerna på alla nivåer som vill se kraftigt höjd fastighetsskatt.