Stå upp för strandskyddet medan tid är

För naturens, klimatets och allas rätt till vår gemensamma naturs skull måste vi värna strandskyddet, skriver Miljöpartiets Evelina Rydeker.

Miljöpartiets Evelina Rydeker skriver att regeringen måste backa från sina planer på att reformera strandskyddet.

Miljöpartiets Evelina Rydeker skriver att regeringen måste backa från sina planer på att reformera strandskyddet.

Foto: Ulrika Vallgårda

Debatt2025-01-27 04:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den svenska regeringen har nyligen föreslagit förändringar som innebär en uppluckring av strandskyddet, något som kan få allvarliga konsekvenser för vår natur, vårt ekosystem och vår gemensamma tillgång till stränderna. Strandskyddet är en av våra viktigaste lagar för att skydda miljön och säkerställa allmänhetens tillgång till naturen. Att minska detta skydd är både onödigt och kortsiktigt.

Biologisk mångfald i fara

Stränder är livsmiljöer för många växt- och djurarter, varav flera är hotade eller sällsynta. Genom att luckra upp strandskyddet riskerar vi att förstöra dessa känsliga områden genom ökad exploatering, vilket kan leda till förlust av biologisk mångfald. Sverige har ett ansvar att skydda sina ekosystem, både för naturens skull och för oss människor som är beroende av dessa ekosystemtjänster – som rening av vatten, pollinering och klimatanpassning.

Klimatanpassning kräver orörda stränder

I takt med att klimatförändringarna blir alltmer påtagliga spelar stränder en avgörande roll för att hantera översvämningar och stigande vattennivåer. Genom att bebygga dessa områden minskar vi deras naturliga förmåga att fungera som buffertzoner. Att luckra upp strandskyddet går stick i stäv med Sveriges klimatmål och riskerar att öka kostnaderna för klimatanpassning i framtiden.

Kommuner kan redan använda LIS – ett befintligt verktyg

Ett av argumenten för att minska strandskyddet är att det ska möjliggöra mer bostadsbyggande och etablering av näringsliv särskilt på landsbygden. Men vad som inte nämns är att kommuner redan idag kan använda sig av LIS-verktyget – Landsbygdsutveckling i strandnära lägen. LIS ger kommunerna möjlighet att göra undantag från strandskyddet i syfte att främja utveckling på landsbygden, exempelvis genom att tillåta byggande av bostäder eller företag i utpekade områden.

Så man kan ju fråga sig vad regeringen egentligen är ute efter.

Strandskyddet är inte bara en regel – det är en försäkring för framtida generationer. Vi kan inte ta det för givet.

Säg nej till en uppluckring av strandskyddet. För naturens, klimatets och allas rätt till vår gemensamma miljö.