Solkraften är bäst som småskalig

Det är tråkigt att den storskaliga solkraften växer så kraftigt när energislaget är överlägset i sin mindre form, skriver Jonathan Lindgren, samhällspolitisk expert Villaägarnas riksförbund.

Jonathan Lindgren, samhällspolitisk expert Villaägarnas riksförbund.

Jonathan Lindgren, samhällspolitisk expert Villaägarnas riksförbund.

Foto: Fotograf: Peter Knutson

Debatt2025-01-13 02:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Eveline Rydeker (MP) skriver i Norrbottenskuriren den 3 januari om den olyckliga trenden att allt fler storskaliga solparker förläggs till skogsmark. Det är glädjande att en framträdande miljöpartist beskriver solkraftens målkonflikt utifrån den historiska vurm partiet haft för ett enbart förnybart samhälle. 

Nu växer den storskaliga solkraften explosionsartat över hela landet – åtminstone på länsstyrelsernas skrivbord. Men när och om de tusentals hektar som föreslås tas i anspråk blir manifesterat i vårt landskap kommer vi inte längre att känna igen oss. Sverige är stort, men solkraften behöver vara hyfsat nära befintlig infrastruktur för energiöverföring vilket också innebär att den tenderar hamna i blandbebyggelse där människor bor. Idag har vi i den bebyggelsen soluppgångar mot vackra åkrar och skogar. Om istället hundratals hektar med solpaneler ska ta över ytan blir den soluppgången mot en industriell fond av kiselpaneler.

Närliggande fastigheter till solparkerna får inte bara sin boendemiljö radikalt förändrad, värdet på fastigheterna påverkas också. I Danmark måste närboende kompenseras för värdeförlusterna, men i Sverige saknas detta. Konsekvenserna av kraftiga värdesänkningar är omfattande för de boende.

Efter att Mark- och miljööverdomstolen vid flera tillfällen näpsat solkraftsföretag från att anlägga anläggningarna på produktiv jordbruksmark har företagen i stor skala börjat söka sig norrut mot skogsmark. Men precis som Evelina skriver har också skogsmarken ett stort värde! Både för de pågående ekosystemtjänsterna i den orörda skogen såväl som i förädlingen av klimatsmarta produkter och värdeskapande ur skogsbruket. Skogsbruk är en långsiktig aktivitet över generationer med ett värde som stannar i bygden och till skillnad från solkraften omges den inte av viltstängsel som utestänger besökare från marken.

Ett energislag som endast kan leverera när solen lyser tappar också relevans ju kortare säsong man får längre norrut – under tiden på året då energibehovet är som störst.

På villatak och lagerlokaler medger småskalig solkraft att den vunna energin kan optimeras i användningen. Bilen kan laddas eller ett batteri kan användas för att parera de kontroversiella effektavgifter som nätbolagen nu inför. Men i landskapet innebär den storskaliga solkraften ett stort anspråk där nyttan starkt kan ifrågasättas.