Fler och fler ifrågasätter om fortsatta restriktioner som inskränker människors liv är rimligt. De inser att pandemin blottar att vården i decennier varit underdimensionerad. Och att vi nu alla får betala priset.
Smittspridningen är ett problem men de svårt sjuka blir allt färre. Att vi som arbetar i vården ändå går på knäna beror på att vi tyngs av pandemins andra belastande konsekvenser.
Vårdsektorn är fylld av skickliga medarbetare och chefer som varje dag gör sitt yttersta. Coronakommissionen har slagit fast att det är tack vare dem som Sverige klarade de akuta faserna av pandemin.
Men någonstans går gränsen för vad vi tolererar – det måste ändå politiker och direktörer i norrländska regioner inse: sluta chansa på att vi ska orka lite till, och sen lite till!
Under 2021 frågade branschföreningen LiVO sina 8 000 medlemmar hur de såg på att fortsätta arbeta som chef. I Region Västernorrland, Jämtland-Härjedalen, Västerbotten och Norrbotten svarade nära 60 procent att de det senaste året övervägt att sluta helt inom vården. Detta samtidigt som bristen på personal är akut: det behövs 28 000 fler chefer i landet till 2026.
I vården finns arbetsmarknadens största personalgrupper. Det är inte ovanligt att en chef här har runt 60 direktrapporterande. Så ser det inte ut i de mansdominerade delarna i regionerna. I vården har cheferna samtidigt en stor mängd arbetsuppgifter som inte hör hemma i ett chefsuppdrag – som att fixa avlopp, beställa telefonabonnemang och hantera tjänstebilar. Chefsstödet är väsentligt sämre än för andra chefer.
Det handlar inte bara om att stoppa in mer pengar. Det är viktigt men löser inte problemet i grunden. Chefernas förutsättningar får direkt påverkan på om samhällets välfärdsresurser används effektivt. Det påverkar hur medarbetare mår och presterar samt förmågan att leverera en god vård.
Det behövs ett moderniserat synsätt på ledarskap och en förändrad organisering där chefer på alla nivåer får kraftigt förbättrade förutsättningar att leda. För att åstadkomma det krävs mindre personalgrupper, en renodling av chefernas arbetsuppgifter och fungerande stödfunktioner.
Problemet och lösningen har lyfts sedan länge av myndigheter och forskare. Nu finns äntligen ekonomiska resurser. Se till att de används för att lösa problemen vid roten!