Vi får inte glömma det är arbetsgivaren som har det juridiska och lagliga ansvaret att förebygga detta, men skyddsombudet är den medarbetare som hjälper till att försöka förutse faror. Skyddsombudet har således inte en viktig roll bara för medarbetarna utan även för arbetsgivaren.
När vi tänker på arbetsmiljö tänker man som oftast på de fysiska faror som finns på arbetsplatserna, under 2023 dog 55 personer på sitt arbete och hittills i år har 32 arbetare fått sätta livet till och än har vi två månader kvar på året. Hur många till ska behöva dö på arbetet?
Men det handlar inte bara om dödsolyckor. Tittar vi på antalet som anmält sjukfrånvaro på grund av arbetet leder yrkesgrupper inom vård, omsorg och socialt stöd tätt följt av yrken inom tillverkningsindustrin samt transportsektorn. Och statistiken visar att sjukfrånvaro på grund av arbetet tenderar öka. Vad kan detta bero på? Vi har ju enorma kunskaper i vårt land i hur man förebygger och bygger bra arbetsmiljö.
Flera faktorer kan bidra till den negativa utvecklingen: slimmade organisationer, inhyrd personal, många led av underleverantörer, tomma schemarader, stora barngrupper, brist på pauser, och hyvling av arbetstid, detta är bara några identifierade riskfaktorer enligt våra medlemmar.
Att organisationerna är så slimmade gör att det inte finns någon luft i systemet där lugnare tempo infinner sig under dagen, dessutom får inte alla möjlighet till en fikapaus varken på förmiddag eller eftermiddag. Det är inte konstigt att anställda får arbetsskador, blir sjukskrivna eller inte orkar jobba heltid. Många led bland underleverantörer där viktiga säkerhetsföreskrifter inte kommer fram till den som ska utföra jobbet utgör också en stor risk för alla som vistas på arbetsplatsen.
Det borde ligga i varje arbetsgivares intresse att anställda ska orka jobba heltid, undvika arbetsskador och sjukdom, det borde bli billigare i längden. Det har dessutom blivit svårare att rekrytera till lediga tjänster, det borde ytterligare vara en anledning till att öka intresset för arbetsgivaren att se över arbetsmiljön. Har de anställda de förutsättningarna de behöver för att på ett säkert sätt utföra arbetet och får de tillräckligt med återhämtning under arbetspasset?
Med det sagt slår vi ytterligare ett extra slag för de viktiga jobb förtroendevalda skyddsombud gör ute på våra arbetsplatser. Utan er hade siffrorna varit än värre. Tusen tack till er alla!