Ska vi inte få höra studenterna sjunga?

Vanligtvis är de som går det sista året på gymnasiet just nu i full färd med att förbereda inför den stora dagen: studenten.

Studenter har firat gymnasieexamen med pompa och ståt i generationer. Det är en tradition som de flesta kan relatera till och förutom att vara någonting vi i efterhand ser tillbaka på med glädje, utgör det även ett avstamp där över tolv år av studier antingen övergår till högskolestudier eller arbete.

Studenter har firat gymnasieexamen med pompa och ståt i generationer. Det är en tradition som de flesta kan relatera till och förutom att vara någonting vi i efterhand ser tillbaka på med glädje, utgör det även ett avstamp där över tolv år av studier antingen övergår till högskolestudier eller arbete.

Foto: KENTA JÖNSSON

Debatt2020-05-05 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vanligtvis är de som går det sista året på gymnasiet just nu i full färd med att förbereda inför den stora dagen: studenten. En del köper sin första riktiga klänning eller kostym, studentflaken bokas och förväntningarna är höga på det som för många är det första steget ut i vuxenvärlden.

Det traditionella studentfirandet har under flera generationer varit ett viktigt avslut för gymnasieskolans avgångselever. Men 2020 är året då ingenting verkar vara sig likt. Den senaste tiden har det gått att läsa att kommun efter kommun ställer in sitt studentfirande till följd av den aktuella coronapandemin. På grund av rådande situation har Skolverket gått ut med rekommendationen att gymnasieskolor ska “planera för alternativ till det traditionella studentfirandet”. I Stockholm, som är en av de drabbade, har en namninsamling med över 5000 underskrifter samlats in emot att ställa in firandet (SVT, 14/4-20). För att undvika ett liknande scenario i Norrbotten vill vi i Moderata Ungdomsförbundet Norrbotten föreslå att studentfirandet skjuts fram istället för att helt ställas in

Studenter har firat gymnasieexamen med pompa och ståt i generationer. Det är en tradition som de flesta kan relatera till och förutom att vara någonting vi i efterhand ser tillbaka på med glädje, utgör det även ett avstamp där över tolv år av studier antingen övergår till högskolestudier eller arbete. Det kan ses som en trivial sak att ställa in studentfirandet, men vi menar att det kan vara ett beslut som bryter en kedja som sträcker sig över generationer. Det är någonting viktigare än vad det till en början kan verka vara och vi i Moderata ungdomsförbundet i Norrbotten är övertygade om att det är ett avslut värt att bevara och försvara. 

Under 30-talet i USA infördes ett förbud på att dricka alkohol, ett förbud som ironiskt nog resulterade i att mer alkohol konsumerades. Alkoholkonsumtionen ökade delvis till följd av att den var oerhört betingat till traditioner. Vidare kan vi se att om Norrbotten skulle ställa in allt studentfirande finns det en risk att de trots det genomförs, fast i hemlighet. Det kan resultera i att den redan nu pressade sjukvården på sikt kan förvärras. Genom att kommunerna i Norrbotten flyttar fram studentfirandet istället för att ställa in tror Moderata ungdomsförbundet att det kommer resultera i färre väljer att strunta i hälsorekommendationerna. Senareläggs studentfirandet kommer det dessutom inte bara ges möjligheten att fira flera års slit utan även att vi som samhälle har besegrat coronapandemin, vilket ger minst ett dubbelt skäl till firandet. 

Många avgångselever har planerat inför studenten en längre tid, har betalats in i förväg och beroende på hur avtalen är utformade är det många riskerar att inte få tillbaka pengarna om firandet ställs in (Alex studentskiva ställs in – tvingas ändå betala, Aftonbladet, 14/4-20). Det hela är ett dubbeleggat svärd där restauranger och krogar som har räknat med inkomster från studentfirandet och kan riskera att gå i konkurs om det uteblir. Förutom middagar och krogbesök vill ungdomarna såklart även få chansen att använda sina inköpta kläder och studentmössor, om studentfirandet helt ställs in kan dessa investeringar ses som onödiga. Moderata ungdomsförbundet i Norrbotten anser därför att genom att skjuta fram firandet istället för att ställa in kan detta ge de blivande studenterna vad de vill ha och samtidigt säkra överlevnaden för våra krögare.

Varför ska årets studenter inte få ta del av denna tradition som deras syskon och föräldrar haft möjlighet att göra? Vi vill därför vädja till kommunerna i Norrbotten att inte bryta en tradition som sträcker sig över flera generationer och skjuta fram istället för att ställa in årets studentfirande. Genom att ge de som slitit hårt med gymnasiet en chans att avsluta den här delen av sina liv ökar vi också chanserna att studentfirandet inte genomförs som vanligt trots folkhälsomyndighetens rekommendationer. Studenten och studentfirandet är enligt många den mest minnesvärda dagen, att ställa in den kan bli en oerhörd tragedi. Vi vet att intresset finns för att flytta fram firandet och det är också den rimligaste lösningen ur en hälso- och ekonomisk synvinkel. Gör det enda rätta, låt Norrbottens elever ta studenten på riktigt och flytta fram firandet.